مشخصات میلگرد

یکی از پرکاربردترین مصارف و صنایعی که به فور از میلگرد استفاده می‌کنند صنعت ساختمان سازی است که بیشتر برای ساخت پل‌ها، ستون‌ها، سازه‌های سقف و بتن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. همانطور که می‌دانید میلگرد یا آرماتور در بتن انواع مختلفی دارد به همین علت نیز در اشکال مختلف است با توجه به مشخصات میلگرد باید گفت که هر کدام از آن‌ها نیز دارای کاربردهای مختلفی هستند.

انواع میلگردهای ساختمانی

انواع میلگردهای ساختمانی عبارتند از:

  1. میلگرد خاموت
  2. سنجاق
  3. میلگرد رکابی
  4. راستا
  5. میلگرد ادکا
  6. میلگرد رکابی

می‌باشد که امروزه تمامی این نوع میلگردها توسط کارخانه‌ها و شرکت‌های فولاد و آهن در اصفهان و سایر مناطق مختلف ایران تولید و به بازار ارائه می‌شود.

1. میلگرد خاموت

برای پیشگیری از این هر گونه نقص و اشکالی اعم از بیرون زدگی و یا فرورفتگی در آرماتورهای طولی که در اثر کمانش و تحمل نیروهای برشی برای پیشگیری از ترک خوردگی‌ها به کار می‌رود.

2. سنجاقی

این نوع از میلگردها بسیار مقاوم هستند. همچنین در اثر برش خاموت‌ها و اتصال کامل بین گردهای طولی و خاموت نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند.

3. خرک

نوع دیگری از میلگردهای ساختمان یاست که برای قرار گرفتن دو شبکه طولی افقی با فاصله‌های مشخص در قالب بتن ریزی‌های کف و فونداسیون مورد استفاده قرار می‌گیرد.

4. میلگرد ادگا

این نوع از میلگردها برای تحمل و فشار ناشی از لنگرهای منفی برای تکیه گاه‌های تیر و برای تحمل بار فشار نیروهای برشی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

5. راستا

این نوع از میلگردها برای بالا بردن میزان مقاومت کششی بتن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

میلگردهای ساختمانی

6. میلگرد رکابی

این نوع از میلگردها باید با سایر میلگردهای دیگر در یک راستا قرار بگیرد یا به صورت طولی یا عمودی سپس بتن ریزی انجام شود بیشتر برای بتن ریزی دیوارها و دال‌ها که به صورت اشکال یوی انگلیسی هستند و یا بین دو سفره آرماتور که به صورت شبکه مش بندی است مورد استفاده قرار می‌گیرد. کنترل سایز میلگرد با استفاده از روش‌ها و ابزارهای مختلف انجام می‌گیرد.

از این رو یکی از مشخصات بارز میلگردها وجود دنده‌هایی که بین بتن به صورت کامل مکانیکی در ارتباط است از تنش‌های بالایی برخوردار است تنش‌های بالا می‌تواند بتن را از بتن خارج کند به همین علت از بروز بی ثباتی ساختار و در پایان از شکسته شده میلگردها جلوگیری می‌کند. برای این پیشگیری از این نوع میلگردها باید عمیقاً به اعضای ساختار کناری خود مطابقت داشته باشد.

به این جهت که اصطکاک قفل میلگرد را به محل بالا می‌برد به همین علت می‌تواند روند خم کردن و در انتها قلاب شود تا آن را در پیرامون بتن و سایر بخش‌های میلگرد ببندد که از مقاومت بسیار خوب و فشار بالا بتن مورد استفاده قرار بگیرد.

چگونگی تولید میلگرد در بازار فولاد اهمیت زیادی دارد. میلگردهای فولادی در برابر خوردگی‌ها بسیار حساس و شکننده هستند در حالی که از پوشش نامناسبی برخوردار هستند به همین علت موجب می‌شود که بتن از فولاد جدا شود و در برابر آتش کمتر آسیب ببیند و به عنوان یک اصول کلی کمترین پوشش، کمتر از حداکثر اندازه دانه در بتن یا اندازه بزرگ‌ترین میلگرد افزایش یابد.

دسته بندی فولاد میلگرد

تولید فولاد میلگرد در کشورهای مختلف با توجه به نوع استانداردهای مختلفی که تولید می‌شود هر کدام از آن‌ها طبقه بندی‌های مخصوص به خود را دارند که می‌توانید با توجه به خواص فیزیکی و مکانیکی فولادها از آن‌ها استفاده کنید. در کشور ایران تولید فولادهای بتنی به صورت عمده از طریق کارخانه‌های بزرگ فولاد به نام ذوب آهن اقدام به تولید می‌شود و بر اساس تمامی استانداردهای روسی می‌باشد.
فولادی که در ایران تولید می‌شود به سه دسته تقسیم بندی می‌شود که شامل:

  1. فولاد نوع اول A-1
  2. فولاد نوع دوم A-2
  3. فولاد نوع سوم A-33

میلگردهای ساختمانی

مشخصات هر کدام از فولاد‌های بتنی از این قرار است:

فولاد نوع اول یا A1 دارای ویژگی‌ها و خصوصیاتی ظاهری است از قبیل صاف بودن و مقاومت بسیار بالا که از 2400 و 3600 کیلوگرم بر سانتی متر مربع است.

فولاد نوع دوم یا A2 این نوع میلگرد از نوع میلگرد آجدار است که بسیار مقاوم است و میزان مقاومت تسلیم آن 3400 و مقاومت کششی 5000 کیلومتر مربع است.

فولاد A3 این نوع فولاد که همان فولاد آجدا است میزان مقاومت تسلیم آن 4000 و مقاومت کششی آن 6000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع است.

با در نظر گرفتن میزان قطر میلگردهای استاندارد که تولیدکنندگان مختلفی دارد  در روش روسی که در کارخانجات ذوب آهن شهرستان اصفهان تولید می‌شود معمولا میلگردها تا قطر 40 میلی متر ساخته می‌شوند.

این روش را می‌توان تنها روشی دانست که می‌توان برای مصارف جوشکاری میلگردها با سایر جوشکاری فورجینگ به کار برد که با استفاده نمودن از کلیه فشار‌های در هنگام انجام حرارت دادن با گاز اکسیژن و استیلن انجام می‌شود. در بازار فولاد متقاضی برای خرید میلگرد، خرید ورق و سایر محصولات فولادی بسیار زیاد است.

1. میلگرد نوع A1

این نوع از میلگردها با میزان تنش 2300 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و میزان تنش گسیختگی 3800 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تغییر شکل نسبی پلاستیکی با 25 درصد همانند یک میلگرد نرم که معمولا به صورت صاف و بدون آج است. این میلگرد بیشتر برای مصارفی همچون آهنگری، تغییر فرم و انجام فرایند جوشکاری بسیار مناسب است. برای نمونه می‌توانید از یک میلگرد داکتیل استفاده کنید.

2. میلگرد A2

این دست از میلگردها با میزان تنش بالغ بر 3000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و میزان تنش گسیختگی 5000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع است که با تغییر شکل نسبی پلاستیک می‌تواند تا 19 درصد به عنوان میلگرد نیمه خشک و نیمه نرم شناخته شود که به صورت آجدار و اغلب به شکل آج فنری شکلی دارد.

میلگرد A2 بیشتر برای فرایند‌هایی از قبیل ساختمان و مخصوصاً خاموت زنی بسیار مناسب می‌باشد و همچنین برای فرایندهای مانند جوشکاری بر روی فلزات در صورت لزوم به کار می‌رود که بهتر است در صورت امکان جوشکاری نشونند.

3. میلگرد A3

میلگرد A3 با میزان تنش جاری 4000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش گسیختگی 6000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تغییر شکل نسبی  پلاستیک در مدت زمان گسیختگی 14 درصد مانند میلگرد خشک، این دست از میلگردها بسیار مناسب برای صنایع ساخت و ساز می‌باشند که به صورت آج جناقی است. میلگرد A3 برای آهنگری و تغییر شکل‌های فراوان با زوایای تند خوب نیست و بهتر است از این نوع میلگرد برای فرایندهای جوشکاری بر روی آن‌ها پرهیز شود.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *