حقایق بسیارجالبی درمورد فولاد وجود دارد که ممکن است شما از آنها اطلاع نداشته باشید. آیا میدانستید فولاد یکی از بازیافتپذیرترین مواد در جهان است؟ از هر سه تن فولاد، بیش از دو تن آن از مواد بازیافتی درست میشود و تا حدود ۹۵ درصد از بعضی از انواع فولاد (بهعنوان مثال فولاد مورد استفاده در اتومبیلها) دوباره مورد استفاده قرار میگیرند. در اینجا به پنج مشخصه ورق گالوانیزه اشاره خواهیم کرد.
نام فولاد گالوانیزه در قرن ۱۸ میلادی از نام دانشمند ایتالیایی لوییجی گالوانی گرفته شد
لوییجی گالوانی در زمان خود تنها یک فیزیک دان نبود بلکه فیلسوف و زیست شناس هم بود. او کشف کرد که اگر جرقه یا شوک الکتریکی به ماهیچهی پای قورباغهی مرده وارد شود، ماهیچه جمع میشود. او همچنین کشف کرد ماهیچهها و سلولهای عصبی، الکتریسیته تولید میکنند. کشف گالوانی چنان چشمگیر بود که انواع جریانهای الکتریکی بهعنوان “گالوانیک” شناخته شدند. هنگامی که ۵۰ سال بعد کشف همفری دیوی منجر به درک این موضوع شد که روی، در تماس با آهن از طریق یک فرآیند الکتروشیمیایی، میتواند باعث جلوگیری از زنگ زدگی آهن شود، پوشش آهن با روی، با عنوان “گالوانیزهکردن” مورد توجه قرار گرفت.
مقرون به صرفه بودن ورق گالوانیزه
فولاد گالوانیزه، قیمت نسبتا ارزانی بین مصالح ساختمانی دارد و هزینهای که برای آن میشود نسبت به دوامی که دارد بسیار مقرونبه صرفه است. قیمت فولاد گالوانیزه اندکی بیشتر از فولاد معمولی است. درحالیکه فولاد ضدزنگ جایگزین آن، چهار تا پنج برابر فولاد گالوانیزه قیمت دارد. هر جوشکاری که با فولاد معمولی کار کند، میتواند با فولاد گالوانیزه نیز کار کند. (اگرچه جوشکارها باید از خود در برابر بخار روی محافظت کنند) ولی برای انجام ساخت و ساز با فولاد ضدزنگ، آموزش تخصصی لازماست و هزینهی کار با فولاد ضدزنگ حدود ۵۰ درصد بیشتر از فولاد گالوانیزه است. فولاد گالوانیزه استفادهشده در ساختمانها ممکن است ۵۰ سال یا بیشتر بدون آسیبدیدگی و سالم باقی بمانند اما این مساله در مورد فولاد سازهای یا فولاد ضدزنگ صادق نیست.
مزایای استفاده از فولاد گالوانیزه در خودروسازی
فولاد گالوانیزه تبدیل به مادهی اصلی صنعت خودرو شده است. برای دههها، فولاد سازهای خام، مادهی مورد علاقهی سازندگان اتومبیل در آمریکا بود و تقریباً هر مصرفکنندهای در آن سالها تجربهی استفاده از پوششهای ضدزنگ برای جلوگیری از زنگ زدگی و ادامهی کار اتومبیل خود را داشت. در دههی ۱۹۸۰، مدلهایی از ماشینهای ژاپنی وارداتی با قابهای فولاد گالوانیزه به بازار عرضه میشدند و پس از آن مصرفکنندگان آمریکایی نیز از کمپانیهای خودروسازی تقاضای استفاده از فولاد گالوانیزه در اتومبیلهای خود را داشتند.
کاربرد ورق گالوانیزه در ساختمانسازی و خودروسازی
از ورق گالوانیزه برای ساخت میخ، پیچ و مهرههای مقاوم در برابر زنگ زدگی استفاده میشود. برای لولهکشی خارجی ساختمان از لولههای گالوانیزه استفاده میشود زیرا لولههای پلاستیکی مناسب فضای باز نیستند. از ورق گالوانیزه، برای نیمکتهای ایستگاههای اتوبوس، بالکنها، ایوانها، راهپلهها، راهروها و نردبانها استفاده میشود. ستونهای روشنایی که روشنایی شبانه برای جادهها را فراهم میکنند، همچنین ستونهایی که توزیع برق ولتاژ بالا به کارخانهها، مدارس و بیمارستانها را پشتیبانی میکنند، با فولاد گالوانیزه ساخته میشوند.
رشد سریع صنعت گالوانیزه
با وجود اینکه فولاد گالوانیزه هنوز از طریق قراردادن فولاد پیش تصفیه شده گرم در روی مذاب ساخته میشود، اما روشهای جدیدتری برای قراردادن لایهی روی محافظ برروی فولاد بوجود آمدهاست. فولاد میتواند با استفاده از یک آند روی با بار مثبت، متصلشده به یک ورق فولاد با بارمنفی، الکتروگالوانیزه شود. فولاد را میتوان با مخلوط روی و آلومینیوم گالوانیزه کرد. مجسمههایی که در فضای بیرون قراردارند را میتوان از ورق گالوانیزه درستکرد که در این صورت سطح صاف و یکنواخت آن از نظر زیباییشناسی قابل توجه خواهدبود. فولاد گالوانیزه را میتوان با فرایندی به نام “shot blasting ” تهیهکرد که این فرایند سبب میشود سطح آن بسیار چسبناک شود و مناسب برای رنگکردن واستفاده از پوششهای پودری شود. فولاد گالوانیزه یکی از قدیمیترین مصالح ساختمانی است که امروزه بهطور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد، اما فناوری ساخت محصولات فولادی گالوانیزهی سازگار با محیط زیست، همواره در حال پیشرفت است.
منبع : http://rouzegaremadan.ir
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.