ورق گالوالوم

یکی از انواع ورق‌های فولادی به نام ورق گالوالوم است که به علت خواص ویژه و خاصی که نسبت به ورق معمولی دارند استفاده از آن به صورت قابل توجهی افزایش یافته است. نخستین ماده‌ای که در تولید ورق‌های آلوزینک، ورق سیاه است. با مقایسه و بررسی ورق سیاه و روغنی متوجه می‌شویم کاربرد این دو فلز در صنایع بسیار زیاد است. ورق گالوالوم در بازار به نام ورق آلوزینک شناخته می‌شود. این نوع ورق به دلیل از بین بردن نواقص ورق سیاه نظیر سایش زیاد، خوردگی‌ها و غیره به کار می‌رود. نحوه‌ی تولید ورق آلوزینک کاملا شبیه به ورق گالوانیزه است اما با توجه به اینکه ماده پوشش‌دهنده‌ی ورق گالوالوم با گالوانیزه کاملا با یکدیگر فرق می‌کنند.

مقایسه ورق گالوالوم و گالوانیزه

مواد اولیه به کار رفته در ساخت و تولید ورق‌ گالوالوم و گالوانیزه از ورق سیاه است. لذا نوع پوششی که بر روی هر کدام از این ورق‌ها اعمال شده است با یکدیگر کاملا متفاوت می‌باشند. از این رو قیمت ورق سیاه بر روی ورق گالوالوم تاثیر می‌گذارد. ورق گالوانیزه دارای رویه‌ی zinc است که نقش آند فدا شونده را اجرا می‌کند و از خوردگی ورق در محیط‌های خورنده جلوگیری می‌کند. پوششی که بر روی ورق آلوزینک اعمال شده است از ترکیب 55 درصدی آلومینیوم، 43.5 درصد روی و 15 درصد سیلیسیم است که توسط پیوند متالورژیکی به ورق سیاه وصل شده است.

مقایسه ورق گالوالوم و گالوانیزه

با ترکیب شدن مواد فوق با یکدیگر باعث به وجود آمدن یک لایه یک میکرونی روی سطح ورق فولادی می‌شود که شکل زیبا و نقره‌ای به ورق شما می‌دهد. ورق‌های گالوالوم که از جنس روی هستند شبیه به ورق گالوانیزه نقش آند فدا شونده را دارد. در شرایط خورنده روی به جای آهن خورده می‌شود و آهن سالم باقی می‌ماند. پوشش آلومینیوم باعث بالا بردن مقاومت ورق به خوردگی، خراش و سایش ورق شده همچنین با اضافه کردن درصد کمی از سیلیسیم به پوشش، حالت پذیری و یکنواختی آن را بالا می‌برد و در نهایت باعث یک سطح یکنواخت و صافی را ایجاد می‌کند.

مزیت‌های ورق آلوزینک

از ویژگی‌های ورق‌های آلوزینک می‌توان به مواد روی، آلومینیوم و سیلیکون که در ساختار این نوع ورق‌های به کار رفته شده است منجر شده است تا خواص آن به صورت قابل توجهی در مقایسه با سایر ورق‌هایی دیگر مانند گالوانیزه و ورق سیاه افزایش یابد. وجود آلومینیوم و روی سبب بهبود مقاومت به خوردگی می‌گردد که این مسئله موجب شده که ورق‌های گالوالوم به دوام‌ترین ورق در محیط‌های خورنده تبدیل گردد.

از دیگر خصوصیات ورق‌های آلوزینک می‌توان به افزایش عمر، انعطاف‌پذیری بالا، رنگ‌پذیری مناسب، امکان جوشکاری آن را به گزینه‌ی مناسب برای مواد مختلف تبدیل کرده است. سیلیکون موجب بالا رفتن میزان چسبندگی سطح می‌شود. در نهایت نیز این ویژگی سطح ورق گالوالوم که در ظاهر بسیار براق و صیقلی است و باعث شده است که کاربردهای آن افزایش یابد. همچنین بر روی سطح ورق گالوالوم گل در ابعاد معمولی و ریز وجود دارد که بر روی سطوحی که دارای اسپنگل ریز هستند برای رنگ‌کاری بسیار مطلوب است این ورق‌ها در معرض نور، دما مقاومت بالایی دارد.

مصارف ورق‌های آلوزینک

انواع ورق گالوالوم

ورق گالوالوم مشابه ورق گالوانیزه به صورت رنگی تولید می‌شود. در واقع ورق آلوزینک به شکل خام در بازار بدون پوشش رنگی ارائه می‌شود. رنگ کوره‌ای به کار رفته در آن توسط دو غلتک در دو سمت ورق پخش شده و در نهایت داخل کوره قرار داده می‌شوند. میزان ضخامت رنگ به کار رفته شده در ورق گالوالوم که از یک لایه 25 میکرونی پلی استر و لایه 7 میکرونی پرایمر تشکیل شده است.

این نوع ورق‌ها به شکل کوره‌ای تولید می‌شوند که از مقاومت و استحکام بسیار بالایی برخوردار هستند. مهم‌ترین ویژگی‌های این دست از ورق‌ها تنوع رنگی بسیار بالایی دارند که باعث شده است در صنایع مختلف از لحاظ کاربرد مورد استفاده قرار بگیرند.

مصارف ورق‌های آلوزینک

ورق‌های گالوالوم به علت داشتن پوششی که بر روی آن وجود دارد در مکان‌های اسیدی کارایی مطلوب‌تری در مقایسه با سایر ورق‌های دیگر دارد. از کاربردهای ورق‌های گالوالوم عبارتند از:

  • قطعات خودرو مانند اگزوز
  • کابینت سازی
  • تولید سیم و کابل
  • لوازم خانگی مانند یخچال و آبگرمکن
  • صنعت عمران و ساختمان
  • ساخت تابلوهای برق
  • تولید لوله و اتصالات
  • سیلو سازی
  • ساندویچ پنل در ساختمان‌سازی
  • صنایع گرمایشی و سرمایشی
  • ساخت تابلوهای آموزشی و راهنمایی و رانندگی

نحوه‌ی تولید ورق‌های گالوالوم

نحوه‌ی تولید ورق‌های گالوالوم

شیوه تولید ورق گالوالوم مانند روق‌های گالوانیزه است که در فرایند تولید این روق‌ها به روش‌های غوطه‌وری و الکترولیت صورت می‌گیرد. در ایران نیز به علت مشکلات فناوری و مرسوم نبودن مصرف برق به شیوه‌ی الکترولیت همچنین غوطه‌وری گرم کاربرد زیادی دارد. در این شیوه نخست با نورد سرد، ضخامت ورق سیاه کاهش می‌یابد تا به ضخامت مورد نظر برسد. ورق بعد از چربی زدایی و شست و شو وارد کوره‌های آنیل و اتمسفر محافظ می‌شود که با عبور از حمام مذاب گالوالوم با موادی همچون آلومینیوم 55 درصد، روی 43 درصد و سیلیسیوم 15 درصد سطح مورد نظر پوشش داده می‌شود. در نتیجه برای جلوگیری از شوره زدن روق، فرایند کروماته بر روی آن صورت می‌گیرد.

سایز ورق آلوزینک

ورق آلوزینک نسبت به انواع ورق‌های فولادی به صورت رول شده و شیت به بازار ارائه می‌گردد. حداقل ضخامت این ورق 0.4 میلی‌متر و عرض استاندارد آن 1.5 متر می‌رسد.

با وجود مواد به کار رفته در ورق گالوالوم همچنین روش تولید آن، در جهان قیمت این ورق از ورق گالوانیزه به ازای هر تن محاسبه می‌شود. در ایران کارخانه هفت الماس یکی از بزرگ‌ترین واحدهای صنعتی تولیدکننده ورق آلوزینک است که قیمت آن با ورق‌های گالوانیزه در بازار یکسان است این کارخانه با یک خط تولید نزدیک به 150 تا 200 هزار تن در سال تولید انجام می‌دهد و به بازار ارائه می‌کند. این ورق به علت ویژگی‌ها و مزایای ویژه‌ای که دارد به سرعت در حال توسعه و پیشرفت است که صنایع متعددی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *