برای وصله میلگرد نیاز است که بر اساس یکی از روشهایی که در ادامه به آن میپردازیم انجام شود.
4 روش وصله میلگرد
4 روش وصله میلگرد عبارت است از:
- پوششی
- مکانیکی و اتکایی
- جوشی
بیشترین کاربردهایی که وصلههای میلگرد دارند در روش پوششی به این صورت است که دارای میزان قطر 36 میلی متر به پایین هستند که در این صورت با استفاده از این نوع وصله منجر به افزایش استفاده از میلگرد در ساختمان به میزان 20 درصد میشود. بر اساس هزینه و مدت زمان طولانی که کارگران نیز دارند در شرایط آب و هوایی مناسب استفاده کنند. با توجه به استفاده از وصلههای جوشی به کار رفته شده در ساختمانهای که بسیار محدود است. قصد داریم شما را بیشتر با انواع اتصالات مکانیکی میلگردها آشنا کنیم.
انواع اتصالات میلگردها
به علت محدودیتهایی که طول میلگرد و علاوه بر آن به دلیل روشهایی برای تولید و عملکرد کششی یا فشاری پیوسته در دو میلگرد در امتداد یکدیگر، برای این کار لازم است که آنها را به یکدیگر وصله کرد. برای این کار نیاز است که تمامی دقت و توجه لازم را انجام داد به همین علت قوانین و دستورالعملهایی در این خصوص قید شده است که وصله میلگرد تنها بایستی مطابق با آنچه که در نقشه چهار گروه پرکاربرد از انواع اتصال میلگرد به شرح زیر است:
- وصله پوششی
- وصله مکانیکی
- وصله جوشی با قوس الکتریکی
- وصله جوشی تحت فشار با گاز
- وصله میلگرد مکانیکی
هنگامی از این نوع وصله استفاده میشود که شما بخواهید که به هر علتی امکان استفاده از وصله پوششی نباشد، وصله مکانیکی میتواند بهترین گزینه برای این منظور باشد.
1. وصله پوششی
در این نوع وصله به دلیل قرار دادن دو میلگرد در کنار یکدیگر در یک طول مشخص و تعیین شده انجام میگیرد.
2. وصله جوشی
وصلههای جوش شده با استفاده از نقطه نظر انتقال تنش بسیار مناسب هستند به شرط اینکه از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند و تحت نظارت و کنترل کامل قرار میگیرند و با آزمایشهایی که در خصوص کیفیت مناسب جوش اطمینان به دست آید.
3. روش فورجینگ
یکی از روشهایی است که هر یک از میلگردها با استفاده از مخلوط گاز استیلن و اکسیژن در دمای تقریبا 1200 تا 1300 درجه سانتی گراد حرارت داده میشود.
اتصالات مکانیکی میلگرد
هنگامی که شرایط خوب و مطلوب باشد و با توجه به محدودیتهایی که در دستورالعملها موجود و رعایت کردن آنها استفاده نمودن از وصله پوششی به منظور رایجترین روش وصله است، لذا زمانی که به هر علتی امکان استفاده از وصله پوششی نباشد وصله مکانیکی بهترین گزینه است.
هر کدام از وصلههای مکانیکی از جنبههای مختلفی مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرند که شامل:
- پیکربندی
- رویه اجرا
- الزامات تایید شدن
استفاده از وصله مکانیکی در موارد زیر لازم و مناسب میباشد از جمله:
قوانین و دستورالعملهای استفاده از وصله پوششی را برای میلگردهایی با قطر بالا نمیدهد. میزان فاصله میلگردها از همدیگر تا اندازه ای کم باشد که استفاده از وصله پوششی امکان پذیر نخواهد بود. این معضل زمانی که در واقع در ستونهایی که تحت تاثیر نیروی زیاد هستند و به مقدار خیلی زیادی میلگرد احتیاج است اتفاق میافتد.
از ضروریات قوانین و مقررات برای وصله کششی پوششی که منجر به افزایش طول وصله میشود، این در صورتی است که برای میلگردهای با قطر زیاد یا میلگردهایی که دارای پوششی با چسبندگی کم پیش میآید. در صورت استفاده از وصله مکانیکی میتوانند بسیار خوب و مناسب باشند.
مکان قرار گیری وصله در قسمتی از سازهها است که امکان استفاده از وصله پوششی مطابق با شرایط و قوانین موجود مجاز نباشد. نمونهای از میلگردها هستند که به نام میلگردهای انتظار معروف میباشند که به دلیل داشتن وصله پوششی طول کافی ندارند. در صورتی که طول میلگردهای انتظار حداقل 305 میلی متر یا بیشتر از آن باشد میتوان از وصله مکانیکی استفاده کرد.
محدودیتهای اتصالات مکانیکی میلگرد
در حین استفاده از وصلههای مکانیکی ممکن است که محدودیتهایی در کار با تجهیزات یا رویه اجرا وجود داشته باشد که با توجه به این نوع محدودیتها میتوان گفت که در چگونگی طراحی نیز میتواند تاثیرات شگرفی بر جای بگذارد برخی از این موارد شامل:
- میزان فاصله و پوشش میلگردها
- تهیه انتهای میلگردها
- میلگردهای دارای پوشش
- نصب در محل
- طراحی وصلههای مکانیکی
در ادامه هر یک از موارد فوق را بررسی خواهیم کرد.
1. میزان فاصله و پوشش میلگردها
مطابق با قوانین و دستورالعملهای موجود حداقل فاصله ی مورد نیاز بین میلگردها برای استفاده نمودن از وصلههای پوششی تعیین شده است. که حداقل فاصلهای که بین میلگردها وجود دارد بر پایه نوع وصله مکانیکی مطرح شده است. همچنین در این قوانین مطرح شده است که اجرای نصب زیگزاگی وصله میتواند برای نصب زیگزاگی وصله فاصلههایی لازم را مشخص کند و برای اجرا کمک کنند اما عدم اجرا زیگزاگی وصلهها در سختی طولی و ساختار مورد نیاز وصله تاثیری ندارد. بیشتر وصلههای مکانیکی قطر بسیار زیادی دارند و قطر آنها بسیار بیشتر از وصلههای طولی است. اما در محل وصلهها با داشتن قطر خارجی وصله بایستی مقدار پوشش بتن مورد نیاز مورد ارزیابی و بررسی قرار بگیرد.
در صورتی که خاموتها بر روی وصله مکانیکی قرار میگیرند به علت اختلاف قطر وصله با میلگرد وصله شده، خوب است که تا مقدار پوشش بتن در محل وصله مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرد، لذا اگر خاموت در کنار یا نزدیکی وصله باشد لازم نیست که پوشش و بتن را مورد بررسی قرار دهید.
2. تهیه انتهای میلگردها
براساس نوع وصله مکانیکی احتمال این که شرایط و فعالیتهای خاصی برای تهیه و فراهم آوری انتهای میلگردها لازم باشد. به عنوان نمونه در وصله مکانیکی طوقه دار نیاز است که انتهای میلگردها حدیده شود و در کلیه وصلههای مکانیکی هم تراز بودن و در یک ردیف قرار گرفتن میلگردهای وصله شده بسیار پر اهمیت است.
3. میلگردهای دارای پوشش
میلگردهای بتن مسطح با توجه به اینکه میتوان با اپوکسی یا بر روی جهت جلوگیری پوشش داده شود. وصلههای مکانیکی به کار رفته شده در میلگردهای پوشش داده شده با فرایندی شبیه به وصلههای مکانیکی میلگردهای بدون پوشش نصب و اجرا میشوند اما در مدت زمان اجرای این نوع وصلهها که متناسب با نوع وصله ممکن است تا به اندازه طول وصله از محل وصله، پوششی روی میلگردها زده شود. بعد از پایان مرحله اجرا نوبت به وصله و بخشهایی از پوشش آنها پاک شده است در این صورت باید مجدداً پوشش داده شوند.
4. نصب در محل
با توجه به نوع وصله و مدت زمان و تجهیزات مورد نیاز برای نصب متفاوت است اما لازم است که با توجه به شرایط و موقعیت مکان مورد نظر و رویه اجرا، نوع وصله مشخص شود. در برخی از مواقع احتمال اینکه برای ایجاد فاصله مورد نیاز برای نصب صحیح یا خوشایندی الزامات قوانینی لازم است تا وصلهها را به طور زیگزاگی اجرا شود. در این شرایط باید پیش از اجرا مشخص شود.
5. طراحی وصلههای مکانیکی
بر اساس قوانین و آیین نامههای طراحی مانند ACI 318 یا AASHTO برای میلگردهای وصل شده با اتصال مکانیکی در جزییات نصب مطالب خاصی را مطرح نکردهاند. قوانین به طور کلی حداقل مقاومت وصلهها را مورد بررسی قرار میدهند. به عنوان مثال در آیین نامه ACI318 مطرح شد که یک اتصال مکانیکی بر اساس نیاز باید در نیروی فشاری یا در نیروی کششی حداقل 125 درصد از مقاومت تسلیم تعیین شده میلگرد را تامین کند.
بر همین اساس زوال در میلگرد مجاور وصله رخ میدهد. بر حسب اینکه وصله مکانیکی حداقل مقاومت لازم را باید داشته باشد اما به طور کلی در طراحیها وجود وصله مکانیکی منجر به کاهش سختی و شکل دهی طولی ن میشود و رفتار میلگرد وصله شده شبیه به میلگرد سرتاسر پیوسته بدون وصله در نظر گرفته میشود.
مطابق با دستورالعملهای طراحی در این نوع وصلهها موارد ابتدایی از مقاومت لازم برای اتصال مکانیکی را پوشش میدهد، اما در رابطه با ویژگیها نوع مصالح مورد استفاده در ساخت و تولید وصلهها مشکلی وجود ندارد. برخی از این موارد اعم از:
در جزییات مشی وصله مکانیکی نباید موجب کاهش مقاومت طولی موثر میلگرد وصله شده شود. این افت میتواند بر اساس تغییر در کرنش میلگرد وصله شده نسبت به کرنشی طراحی ایجاد شود. مکانهایی که کرنش غیرخطی میبایستی پیش بینی شود نظیر ناحیه تسلیم در ساختمانهای لرزهای، وصله مکانیکی، که نبایستی موجب ایجاد تمرکز تنش و همچنین بی کیفیت بودن وصله پیش از رخ دادن زوال در میلگرد مجارو شود. در مکانهایی که سازه تحت تحریک لرزه ای قرار میگیرد ممکن است ک جابجایی غیر خطی وجود داشته باشد وصله اجرا شده و میلگرد باید انعطاف پذیری لازم و کافی را داشته باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.