اگر از نظر لغوی معنی اسپیسر را بیان کنیم، باید گفت که به معنی فاصله گذار میباشد. به عبارت بهتر این وسیله زمانی استفاده میشود که لازم باشد به دقت فاصله میان میلگردها تعیین شوند. علاوه بر آن هنگام نگهداری میلگرد این وسیله کاربرد فراوانی دارد، به این دلیل که از زنگ زدگی و خوردگی آن جلوگیری میکند.
با این حال نقش اسپیسر تنها برای حفظ فاصله میان میلگردها نیست و کاربردهای فراوانی دارد. زمانی که نیاز به حفظ میلگرد در سازهها میباشد و برای نگهداری آنها در ساختار دال و دیوار، اسپیسر بهترین گزینه خواهد بود.
کاربرد اسپیسر بسیار وسیع است، برای پروژههای ساخت و ساز در ابعاد عظیم مانند سد سازی و تونل سازی، کاربرد فراوانی دارد.
اگر از اسپیسر بتن برای پروژههای ساختمانی استفاده کنید، میتوانید اطمینان داشته باشید که کیفیت و سرعت اجرای ساخت تا حد قابل توجهی افزایش مییابد. وظیفه اسپیسر بتن این است که به حفظ فاصله میان میلگردها کمک کند و یا اینکه باعث ایجاد فاصله میان قالب بتن و خاموت شود.
اسپیسرها در ابعاد و اندازههای مختلف تولید میشوند که هر یک ویژگیها و خصوصیات مختص به خود را ارائه میدهند. با این حال همانطور که به آن اشاره کردیم، مهمترین وظیفه این قطعه این است که فاصله مشخصی میان میلگرد و بتن ایجاد کند. نقش میلگرد در طول عمر ساختمان بسیار زیاد است، طبیعی است که برای ایجاد پوشش در بتن، سنگ و چوب عملکرد لازم را ارائه نمیدهد و اینجاست که اسپیسر وارد بازی میشود.
مزایای به کارگیری اسپیسر
به مرور زمان و در اثر عوامل محیطی احتمال زیادی وجود دارد که میلگردها تحت تاثیر آب و هوا، رطوبت و مواد شیمیایی و خورنده اسیدی قرار گیرند. این مسئله باعث خوردگی و زنگ زدگی میلگرد خواهد شد و میتواند آثار مخرب و ضرر قابل توجهی را به بار آورد. از این رو سازندگان از اسپیسرهای پوششی استفاده میکنند تا مقاومت میلگرد را در برابر این شرایط محیطی خاص افزایش دهند.
همچنین زمانی که فرایند ساخت بتن مسلح انجام میشود، اسپیسرها راندمان کار را افزایش میدهند، به این دلیل که نقش آنها جلوگیری از حرکت شبکه میلگرد است و با ثابت نگه داشتن آن، به تسریع فرایند کمک میکنند.
چوب و سنگ قطعاتی بودند که در گذشته فاصله لازم را میان سطح بتن و میلگرد ایجاد میکرده است. با این حال مهمترین مشکل این مواد این بود که دوام قابل توجهی ارائه نمیدادند و علاوه بر آن پوشش ایجاد شده توسط آنها بر روی میلگرد به اندازه کافی مقاومت لازم را فراهم نمیکرده است و همین مسئله باعث میشده تا در نهایت میلگرد دچار خوردگی و زنگ زدگی شود.
امروزه اسپیسرها بخش زیادی از این مشکلات را حل کردهاند. به عبارت بهتر پوششی که این قطعات برای میلگردها فراهم میکنند باعث شده است تا سطح مقاومت یکپارچه و منسجمتر از گذشته باشد. به همین دلیل است که این قطعه سبک به شکل قابل توجهی کارآمد و مناسب است. اسپیسر به عنوان کاور بتن یا کاور میلگرد نیز شناخته میشود، علاوه بر آن نامهای دیگری نیز دارد که در بازار به این نامها شهرت دارد.
موارد کاربرد اسپیسر چیست؟
همانطور که به آن اشاره کردیم، مهمترین نقش اسپیسر این است که میان قطعاتی مانند میلگرد و یا بتن و میلگرد فاصله لازم را ایجاد کند. در اجرای پروژههای ساخت و ساز و یا به منظور افزایش پوشش و حمایت در میلگردها و آرماتوربندی، لازم است نکات و استانداردهایی که در این رابطه وجود دارد، رعایت شود.
اگر این دستورالعملها به خوبی رعایت نشوند، اتفاقی که نباید رخ میدهد. به این معنی که میان میلگرد و آرماتور بتن فاصله لازم ایجاد نمیشود و در نتیجه آنها به هم متصل میشوند و مورد بعدی که رخ میدهد این است که میلگردها و آرماتورها از بتن خارج میشوند.
اهمیت اسپیسر همین جا مشخص میشود. با وجود آن این مشکلات پدید نمیآیند و در نتیجه رطوبت و هوا داخل سازه وارد نمیشوند و باعث هوازدگی و خوردگی میلگرد نخواهند شد. این کار کمک میکند تا هزینهها کاهش یابند و اثرات مضر و مخرب آن کاهش یابد. اسپیسر باعث افزایش کیفیت مراحل ساخت خواهد شد. همچنین به تسریع عملیات ساخت و ساز دیوار، پیها و انواع بتن مورد استفاده کمک خواهد کرد. علاوه بر آن میتوان در پروژههای مهم و عظیم نیز یعنی سد سازی، ساختمان سازی، ساخت تونل و پل نیز آن را به کار گرفت.
تولید انواع اسپیسر
همانطور که مشخص شد، اسپیسرها در انواع و ابعاد مختلف ساخته میشوند. علاوه بر آن دارای اشکال و مواد اولیه متفاوتی هستند که با توجه به نوع سازه از آنها استفاده میشود. در نتیجه میتوانند مقاومت ویژهای را با توجه به نوع سازه ارائه دهند.
اسپیسرهای پلاستیکی، فلزی و بتنی از انواع آن محسوب میشوند. طبیعی است که ویژگیهای مختلفی را از خود ارائه میدهند. به عنوان مثال میتوان گفت که نمونههای پلاستیکی بسیار مقرون به صرفه و ارزانتر از نمونههای دیگر هستند، به همین دلیل بسیاری از طراحان و پیمانکاران ترجیح میدهند تا از آن استفاده کنند. نمونههای پلاستیکی از دو نمونه دیگر کاربردیتر هستند. با این حال این نمونه به خوبی تحمل بار و فشار سنگین را ندارد، از این رو در بتن مسلح از آن استفاده نمیشود. از طرف دیگر این ماده با بتن سازگاری خوبی ندارد و استفاده از آن در بتن مسلح، باعث افزایش نقص و مشکلات میشود و به بهبود بتن مسلح کمکی نخواهد کرد.
بررسی مزایا و معایب اسپیسر پلاستیکی
همانطور که گفتیم با توجه به ناسازگاریهای این ماده با بتن و تفاوت ضریب انبساط و انقباض حرارتی، معمولا از آن برای افزایش مقاومت بتن مسلح استفاده نمیشود. به عبارت بهتر مقاومت دمایی بتن بسیار بهتر از بتن پلاستیک است و قرار گرفتن این ماده در اثر حرارت بسیار زیاد، در نهایت منجر به ذوب شدن پلاستیک خواهد شد. با این حال با توجه به قیمت ارزان و ویژگی مقرون به صرفه بودن این ماده، اکثر مصرف کنندگان ترجیح میدهند تا از اسپیسرهای پلاستیکی استفاده کنند.
بررسی مزایا و معایب اسپیسرهای بتنی
این ماده همانطور که از نام آن بر میآید، سازگاری بیشتری با بتن دارد. در نتیجه در اثر انبساط و انقباض حرارتی، مقاومت بهتری از خود نشان میدهد و این مسئله موجب آسیب دیدن اسپیسر نخواهد شد، چرا که از جنس بتن است. علاوه بر آن در ایجاد فاصله گذاری شکاف و درز در بتن ایجاد نمیکند و کار خود را بهتر از اسپیسر پلاستیکی انجام میدهد.
با این حال یکی از مهمترین معایبی که میتوان به آن اشاره کرد این است که به طور کامل وارد بتن نمیشود و در عمق مناسبی قرار نمیگیرد. در نهایت میتوانید با شناخت ویژگی هر یک از این اسپیسرها نمونهای که برای اهداف پروژه شما بهتر است را انتخاب کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.