بعضی از ویژگیها و اصطلاحاتی که درباره انواع پروفیل مطرح میشود خیلی متداول است، اما به دلیل اینکه این محصول به دو گروه باز و بسته تقسیم بندی میشود. در گروه باز میتواند به تیرآهن، میلگرد، نبشی، ناودانی، تسمه اشاره کرد. گروه بسته عبارتند از لوله، قوطی، قوطی درب و پنجره و پروفیل پی وی سی میباشد. قیمت قوطی و سایر محصولات در بازار فولاد تحت تاثیر قیمت پروفیل قرار میگیرد. از دیگر اصطلاحاتی که در این صنعت بسیار رایج است وجود پروفیلهای سبک و سنگین میباشد که قصد داریم در این مطلب به آن بپردازیم.
منظور از پروفیل سنگین چیست؟
به پروفیل سنگین که به دو دسته صنعتی و ساختمانی تقسیم میشود و دارای اشکال مربع و مستطیل است. این نمونه پروفیل سنگین از ورق سیاه با ضخامت 1.5 میلیمتر به بالا تولید و ارائه میشود که تنوع بسیاری بالا و در ابعاد و اندازههای مختلفی میباشد. بدون شک قیمت ورق سیاه بر روی قیمت پروفیل سنگین تاثیر میگذارد.
کاربرد پروفیل سنگین
به صورت کلی میتوان گفت که بیشترین کاربرد پروفیلهای سنگین شامل:
- ساخت مصالح و تجهیزات ساختمانی به منظور ستون در پنجره، قوطی
- ساخت شاسی ماشین آلات سنگین
- تولید دستگاههای صنعتی
این نوع محصولات به علت داشتن توانایی و مقاومت بالا میتوانند وزن بسیاری را تحمل کنند و در مصارفی که نیاز به تحمل نیروی زیاد دارد مورد استفاده قرار میگیرند.
پروفیل سبک چیست؟
این نمونه از پروفیلها از ورق روغنی یا ورق نورد سرد تولید و ساخته میشوند که دارای ضخامتهای زیر 1.5 میلی متری هستند. نام دیگر این نوع محصول که از وزن سبکتری نیز برخوردار است پروفیل مبلی نامیده میشود. قوطی مبلی از مهمترین نوع این پروفیل سبک است که دارای ویژگیهای منحصر به فرد میباشد و در صنایع مختلفی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. قیمت این محصول از قیمت ورق روغنی در بازار تاثیر میپذیرد.
موارد استفاده از پروفیل سبک
موارد استفاده از پروفیل سبک در صنایعی زیر میباشد:
- دوچرخه سواری
- اگزوز
- اتومبیل سازی
- لوازم خانگی
- مبلمان و صندلی
شاخصهای پروفیل سبک
- کیفیت بی نظیر
- فرم پذیری مناسب
- ظرافت بالا در مقایسه با دیگر پروفیلها
- تنوع در وزن
- پروفیل بسیار دقیق از نظر قطر و ضخامت
- قابلیت آبکاری شدن
- قیمت پروفیل سبک
این نوع محصول علاوه بر وزن قیمت آن به عوامل دیگری نیز بستگی دارد از جمله قیمت دلار، هزینه انرژی تولید، قیمت ورقهای روغنی و سایر موارد دیگر.
مقایسه پروفیل سبک و سنگین
با توجه به اینکه در قسمت فوق در خصوص این دو محصول توضیحاتی ارائه شد، اما اگر بخواهیم مقایسه بین پروفیل سبک و سنگین داشته باشیم، باید گفت که پروفیل نوع سبک که از طریق تولید ورقهای سرد یا روغنی تولید میشود. در حالی که پروفیل سنگین با استفاده از ورقهای سیاه تولید میشود.
در پروفیلهای سبک که ضخامت آنها پایین تر از 1.5 است اما پروفیل سنگین دارای ضخامتی بالاتری از 1.5 میباشد. از نظر کاربرد میتوان گفت که در نوع سنگین بسته به نوع نیاز و تحمل میزان فشار و وزن بیشترین کاربرد را دارد.
کاربرد پروفیل در ساختمان سازی بسیار زیاد است، این دو محصول نیز از لحاظ قیمتی نیز باید گفت که پروفیل سبک قیمت بالاتری دارد، به این دلیل که وزن بیشتری نسبت به نوع سنگین دارد و از آنجایی که قیمت پروفیلها بر اساس وزن محاسبه و اندازه گیری میشود میتوان گفت که پروفیلهای سنگین که وزن کمتری دارند قیمت پایین تری نیز دارند.
انواع تکنیکهای تولید پروفیل
به صورت کلی تولید قوطی پروفیل در سه مرحله انجام میشود که شامل:
- مواد اولیه
- برش کلاف به نوار
- تولید لوله پروفیل
تفاوت در تولید پروفیلهای نورد گرم و پروفیلهای نورد سرد وجود دارد. در عصر حاضر قسمت عظیمی از مواد اولیه برای تولید و ساخت پروفیلها در کارخانه فولاد مبارکه تهیه و تولید میشود که با توجه به اینکه در کشورهای اروپایی مانند برزیل نیز بخشی از این تولیدات صادر شده است. ترکیبات استفاده شده در این نوع ورقهای فولادی که به دلیل اینکه خاص هستند و بعد از فرایند برش کلاف به نوارها در عرضهای تعیین شدهای بریده میشوند. در فرایند تولید لولههای پروفیل، دستگاههایی که به کار میرود در این راستا نظیر قسمتهایی از جمله انباره، براده برداری، سایزینگ، سرد کن و گیوتین میباشد.
انواع مختلف پروفیلهای ساختمانی
- پروفیلهای ساختمانی از نورد گرم شمش فولادی تولید و ساخته میشوند و در شکلی مانند قوطی دارند.
- نمونهی دیگر از این محصولات نیز هستند که به صورت ورقهای فولادی توسط خمکاری و پرس تولید میشوند و ساختاری ناودانی مانند دارند.
- دسته سومی از پروفیلها هستند که به آنها پروفیلهای مرکب گفته میشود که با متصل شدن چند نمونه از پروفیلهای سرد و گرم تولید و ساخته میشوند.
روش های تولید پروفیلهای سبک و سنگین
به طور کلی دو روش برای تولید پروفیلهای سبک و سنگین وجود دارد که میتوان گفت:
- روش مستقیم
- روش غیر مستقیم
در شیوه مستقیم
که پروفیلها به صورت مستقیم تولید میشوند در اثر نواری که در بین قالبهایی که در قسمت بالا و پایین قرار میگیرند شکل گرفته و بعد از آن دو لبه ورق نیز به یکدیگر جوش داده میشوند تا به یکدیگر متصل شوند و اندازههای آنها کاملاً مشخص است. بعد از فرایند تولید و ساخت این نوع محصولات با استفاده از اره به طولهای کاملاً مشخص بریده و بسته بندی میشوند و بعد از آن به واحد کنترل کیفی ارسال میگردد. محصولی که در این روش به صورت مستقیم تولید و ارائه میشود از کیفیت بسیار مناسبی نسبت به سایر روشهای دیگر برخوردار است و دارای سایز دقیقی نیز میباشد.
روش تولید غیر مستقیم
در این شیوه از تولید پروفیلها که از طریق دستگاه نورد گردیده و به لوله تبدیل میشود. بعد از مرحله جوشکاری دو لبه، محصول به حالتهای مختلفی در میآید در این روش گوشهها در محصول نهایی گردتر میباشد و خیلی لازم نیست که ابعاد نبست به روش مستقیم خیلی دقیق و یک اندازه باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.