ورق‌های گالوانیزه

کلمه گالوانیزه از نام دانشمند ایتالیایی آن یعنی لوئیجی گالوانی گرفته شده است. امروزه گالوانیزه بیشتر به فرایند پوشش فلزات پایه به کمک روی اشاره دارد.
ورق‌های گالوانیزه  توانستند در صنعت ساختمان سازی تحولی عظیم ایجاد کنند.

فرایند گالوانیزاسیون چیست؟

روش‌های مختلفی برای ایجاد ورق‌های گالوانیزه وجود دارد. متداول‌ترین روش آن گرم کردن است.
در این روش روی در قسمت بالایی فلز یک لایه ضخیم ایجاد می‌کند. این مسئله باعث می‌شود که آن‌ها در مقابل خوردگی مقاوم شوند.
در اکثر قسمت‌ها روند گرمایش باعث از بین رفتن تمامیت ساختاری فلز نمی‌شود. با این حال برخی از مواد فولادی با استحکام بسیار بالا ممکن است دچار تنش شوند.

امروزه صنعت خودروسازی با خرید ورق گالوانیزه به حیات خود ادامه می‌دهد.
با این حال به دلیل اینکه از آن‌ها در صنعت خودرو با لایه‌های رنگی متفاوتی استفاده می‌شود، فرایند با کمی تغییر اجرا می‌گردد. دلیل این امر آن است که لایه روی در روش گرم بسیار ضخیم است و ممکن است باعث ایجاد مشکل در چسبندگی رنگ شود.

امروزه تولیدکنندگان از روش الکترولیت نیز استفاده می‌کنند. در این روش محلول آب نمکی و روی درون مخزن قرار گرفته و فولاد یا فلز پایه در داخل آن فرو می‌رود. پس از آن به کمک جریان الکتریکی روی به فلز پایه متصل می‌شود.

ورق گالوانیزه در ساختمان سازی

روش‌های محافظت از ورق‌های گالوانیزه

پوشش روی به عنوان مانعی برای نفوذ اکسیژن به لایه‌های زیرین آهن و فولاد استفاده می‌شود.

این ماده از خوردگی فلز پایه در برابر واکنش‌های محیطی محافظت می‌کند.

از آنجایی که روی نسبت به آهن از قدرت بیشتری برخوردار است، با استفاده از حفاظت کاتدی به جلوگیری از زنگ زدگی آهن کمک می‌کند.

موارد کاربرد ورق‌های گالوانیزه

موارد کاربرد ورق‌های گالوانیزه عبارتند از:

  1. کاربرد و ساخت
  2. اتصالات
  3. لوله کشی

در ادامه هر یک از موارد فوق را بررسی خواهیم کرد.

1. کاربرد و ساخت

مهم‌ترین دلایل استفاده از ورق گالوانیزه به دلیل ویژگی‌هایی عالی آن و برای پروژه‌های ساختمانی است.
پروژه‌های ساختمانی امروزه از ورق‌های گالوانیزه برای پروژه‌های ساخت و ساز تجاری و یا تولید سایه بان‌ها، بالکن، نرده، راه پله، ستون‌های پشتیبانی و مواردی از این دست استفاده می‌کنند.

2. اتصالات

از مشخصات ورق گالوانیزه این است که ورق‌های گالوانیزه شامل آبکاری و روکش مناسب هستند، می‌توانند به عنوان پیچ و مهره در ابعاد کوچک‌تر در اتصالات تولیدی مورد استفاده قرار گیرند.

ورق گالوانیزه در ساختمان سازی

3. لوله کشی

لوله‌های گالوانیزه از اوایل قرن بیستم با هدف انتقال مایعات به کار گرفته شدند.
قیمت ورق به عوامل مختلفی بستگی دارد. در لوله کشی‌های آب ساخته شده از گالوانیزه به طور معمولی، عمر مفید آن‌ها حدود ۷۰ سال است که بسته به ناخالصی‌های آب منطقه در آبرسانی، نزدیکی به شبکه‌های برقی و ضخامت روی ممکن است متغیر باشد.
برای افزایش طول عمر در خط لوله‌های گالوانیزه، آن‌ها با رزین و اپوکسی پوشانده می‌شوند. این یک ماده مشتق شده از نفت است که به دلیل چسبندگی آلی، مقاومت شیمیایی، گرما و خاصیت عایق بندی شناخته شده است.

هر چند پس از جنگ جهانی دوم لوله‌های گالوانیزه با لوله‌های مسی پلاستیک در سرویس‌های آب آشامیدنی داخلی، خانه‌ها، مدارس و مناطق مشابه جایگزین شدند، با این حال همچنان برای کاربردهای فضای باز مورد استفاده قرار می‌گیرند.

مزایای استفاده از ورق‌های گالوانیزه

مزایای استفاده از ورق‌های گالوانیزه عبارت است از

  1. شرایط نگهداری
  2. محافظت منحصر به فرد
  3. سرعت فرایند

در ادامه هر یک از مزایای ورق گالوانیزه را توضیح خواهیم داد.

1. شرایط نگهداری

هر چند که ورق‌های گالوانیزه دارای پوشش محافظ هستند و نیاز به نگهداری و مراقبت بیش از حد نخواهند داشت، با این حال بهتر است به صورت سالیانه آن‌ها را بررسی کنید.

2. محافظت منحصر به فرد

جالب است بدانید که هر اینچ از ورق‌های فولادی گالوانیزه تحت حفاظت قرار دارد. به این شکل که می‌توانید اطمینان داشته باشید آن‌ها در معرض اکسیژن و آب و هوای مرطوب دچار زنگ زدگی نمی‌شوند.

ورق گالوانیزه در ساختمان سازی

3. سرعت فرایند

فرایند ساخت ورق‌های گالوانیزه بسیار سریع و آسان است و پس از آن نیز می‌توانید به سرعت برای نصب آن‌ها اقدام کنید. قیمت ورق کرکره و ورق گالوانیزه مقرون به صرفه است و در کنار مزایای دیگری که دارند، سبب محبوبیت ورق گالوانیزه شده است.

موارد استفاده از فلز گالوانیزه

می‌توان گفت که در اکثر صنایع می‌توانید از ورق‌های گالوانیزه استفاده کنید. امروزه بسیاری از صنایع خودروسازی از فلزات گالوانیزه در ساخت بدنه‌ها و قطعات خود استفاده می‌کنند. هم اکنون برخی از لوله‌های آب آشامیدنی از فولاد گالوانیزه ساخته می‌شود.

گاهی ممکن است ورق‌های نورد سرد به کمک فولاد گالوانیزه تولید شوند.

با وجود امکانات و گزینه‌های متعددی که این محصولات در اختیار مصرف کنندگان قرار می‌دهند، دور از ذهن نخواهد بود که بسیاری از تولیدکنندگان ترجیح دهند که ورق‌های گالوانیزه را بیش از سایر محصولاتی نظیر انواع پروفیل تولید کنند.
آن‌ها نه تنها از نظر ظاهری زیبا هستند، بلکه با پوشش محافظتی قوی و مستحکمی که دارند در برابر سایش ترک و زنگ زدگی بسیار مقاوم هستند.

از آنجایی که این محصولات در برابر آلاینده‌های محیطی مانند باران‌های اسیدی نیز مقاومت خوبی از خود ارائه می‌دهند، بسیاری از مهندسان و پیمانکاران ترجیح می‌دهند تا در صنایع ساختمان سازی خود از ویژگی این محصولات بهره مند شوند.

در حال حاضر استفاده از آن‌ها در صنایع دریایی و یا به طور کلی مناطقی که در معرض آب و هوای مرطوب و یا شرایط دریایی قرار دارد بسیار رایج می‌باشد. هر چند روش‌های تولید این محصولات طبق استانداردهای تعیین شده انجام می‌گیرد، با این حال بهتر است برای استفاده از ورق‌های گالوانیزه در پروژه خود آن‌ها را از تولیدکنندگان معتبر و مورد اعتماد تهیه نمایید. در این صورت نیازی به نگرانی بیش از حد درباره طول عمر و مقاومت آن‌ها نخواهید داشت.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *