میلگرد حرارتی

مهم‌ترین وظیفه‌ای که آرماتور یا همان میلگرد بر عهده دارد، این است که منجر به تقویت بتن شود تا مقاومت کششی آن افزایش یابد. گاهی ممکن است بتن در اثر حرارت دچار تنش شود، با این حال وجود میلگرد به مقاومت ماده در برابر این مشکل کمک خواهد کرد. درگیری آرماتور با بتن موجب می‌شود که در اثر گرما و سرما یا سایر شرایط فشار، بتن دچار شکستگی و ترک نشود. به همین دلیل است که میلگردهای حرارتی اهمیت زیادی در ساختمان سازی دارند

منظور از میلگرد حرارتی چیست؟

زمانی که بتن تحت فشار تنش و نیروهای مختلف قرار می‌گیرد، به کمک وجود میلگردهای حرارتی می‌تواند مقاومت کند. این آرماتورها در دو بخش به صورت عمود بر هم قرار می‌گیرند. زمانی که میلگرد ساده باشد، قطر آرماتور حرارتی 5 میلی متر انتخاب می‌شود و زمانی که مقاومت این مواد بیشتر باشد، از میلگرد 4 میلی متری استفاده می‌شود. تنظیم فاصله میان میلگردهای حرارتی بسیار اهمیت دارد و معمولا دو میلگرد را در فاصله 25 سانتی متری از هم قرار می‌دهند. اگر در تیرچه، میلگرد در 5 سانتی متر بالایی قرار گیرد، به عنوان آرماتور حرارتی در نظر گرفته می‌شود.

بهترین روش در آرماتوربندی

پیدایش و ظهور انواع میلگرد در صنایع تحولات زیادی را در ساختمان‌سازی ایجاد کرده است. از روش‌های مختلفی استفاده می‌شود تا میلگردها را خم کرده و آرماتوربندی را به بهترین شکل ممکن انجام داد. روش منظم، شیوه کراواتی و گره زدن از جمله مواردی است که برای تنظیم آرماتورها از آن استفاده می‌شود. مسئله‌ای که برای ترتیب میلگردها بسیار مهم است، انجام جوشکاری سرد برای نگهداری میلگردها در فاصله تعیین شده از هم است.
روش‌هایی نیز وجود دارد که جوشکاری در آن‌ها ممکن نیست، به این دلیل که انعطاف پذیری کمی دارند و در نتیجه اگر فشار بیش از اندازه بر روی مصالح اعمال شود، شکستگی و کاهش استحکام کششی زیاد است.

میلگرد

روش‌های بستن آرماتور

زمانی که میلگردها به کمک سیم مفتول می‌بندند، از دو روش ضربدری و یا بستن از کنار استفاده می‌کنند.

روش ضربدری

همانطور که از نام این شیوه مشخص است، برای تنظیم میلگردها، دو عدد از آن‌ها را به شکل ضربدر روی هم قرار می‌گیرند و به کمک سیم مفتولی محکم می‌کنند. در نهایت اضافه سیم‌ها به کمک انبردست و یا ابزار مناسب آن، پیچیده شده و سفت می‌شود. در انتها اضافی سیم را به سمتی متمایل می‌کنند که باعث آسیب دیدن افراد نشود.

روش بستن میلگردها از کنار

میلگردهای حرارتی را روی هم قرار داده و سیم را از میله پایینی عبور می‌دهند تا در نهایت از میله بالایی عبور کرده و به هم می‌بندند. روش کراواتی نیز به همین شکل است و احتمالا این مدل را در فونداسیون یا آرماتوربندی سقف مشاهده کرده‌اید.

استفاده از روش‌های جایگزین برای میلگرد حرارتی

گاهی ممکن است شرایطی پیش بیاید که به جای آرماتورهای حرارتی، از بتن‌های الیافی، استفاده شود. همچنین زمانی که نسبت آب به سیمان کمتر باشد یا روان کننده به کار گرفته شود، از میلگرد حرارتی استفاده نخواهد شد.

زمانی که به جای میلگرد حرارتی از الیاف فلزی استفاده می‌شود، مقاومت بتن افزایش یافته و دچار ترک خوردگی نمی‌شود. علاوه بر آن زمانی که از آب کمتری نسبت به سیمان استفاده شود و یا اینکه روان کننده در بتن به کار گرفته شود، می‌توان مقاومت آن را تا میزان قابل توجهی افزایش داد.

درست است که میلگردهای حرارتی در امر ساخت و ساز ضروری به شمار می‌آیند، با این وجود یکی از مشکلات آن‌ها این است که بتن ریزی و رفت و آمد باعث می‌شود که آرماتور در سقف فرو برود، بنابراین استفاده از شبکه‌های مش این مشکل را برطرف خواهد کرد. از طرف دیگر برخی از مهندسان سازه به جای سقف تیرچه بلوک، دال بتنی را برای ساختارهایی که سازه بتنی دارند به کار می‌برند و در صورتی که ساختمان فولادی باشد، سقف کامپوزیت بهترین انتخاب است.

بتن ریزی

انتخاب و استفاده از میلگردهای حرارتی

در سقف‌های تیرچه و بلوک، میلگردها به شکل ضربدری روی هم قرار گرفته و هنگام بتن ریزی یا زمانی که بتن دچار افت حرارتی می‌شود به مقاومت آن در برابر ترک کمک می‌کنند. به همین منظور بهتر است که میلگردها کمی بالاتر از سطح بلوک تنظیم شوند. برای جلوگیری از ترک خوردگی و کنترل آن، بهتر است که آرماتور در یک سوم بالایی دال بتنی نصب شود. اگر نمی‌خواهید از میلگردهای حرارتی استفاده کنید، الیاف فولادی و ماکروسینتتیک گزینه‌های بهتری هستند.

دستورالعمل‌های استفاده از آرماتور

به کار گیری میلگردهای حرارتی زمانی مفید است که تغییرات درجه حرارت و افت بتن امکان دارد. بسیار مهم است که در زمان نصب فاصله میان آرماتورها کمتر از 5 برابر ضخامت دال بتنی باشد. اگر دال‌های بتنی یک طرفه هستند، می‌توانید آرماتورهای حرارتی را در یک یا دو طرف آن‌ها قرار دهید. اگر می‌خواهید روش ساده‌تری را پیش بگیرید، بهتر است که مصالح را عمود بر میلگردهای خمشی قرار دهید.

وظیفه میلگردهای حرارتی چیست؟

از آنجایی که هنگام بتن ریزی، بتن دچار انبساط و انقباض می‌شود، به میلگردهای حرارتی نیاز خواهد داشت تا دچار ترک نشود. آرماتور حرارتی با درگیر شدن با بتن، از انبساط و انقباض بیش از حد آن جلوگیری می‌کنند. از طرف دیگر آرماتورها وظیفه باربری را در ساختمان بر عهده می‌گیرند.
اگر در دال، میلگردها خمشی یک سمت نصب شوند، به منظور تنظیم تنش‌های ناشی از افت حرارت، میلگردهای حرارتی را عمود بر آن قرار می‌دهند. وجود آن‌ها باعث کاهش اثر تنش و جمع شدن بتن خواهد شد.

اگر از آرماتورهای حرارتی استفاده نشود، این احتمال وجود دارد که بتن ترک بخورد. علاوه بر آن نمی‌توانید تضمین کنید که سقف در زمان زلزله و شرایط مانند آن، عملکرد خوبی از خود ارائه دهد. به همین دلیل مهم‌ترین نقش میلگردهای حرارتی در ساختمان سازی این است که از ترک خوردن بتن جلوگیری کرده و به مقاومت آن در زلزله کمک می‌کنند. با این حال در آتش سوزی و اثرات بعدی آن نقشی ندارند.

یکی از مهم‌ترین ویژگی میلگردهای حرارتی برای جلوگیری از ترک و انقباض این است که آجدار باشند. به طور کلی به منظور کاهش تاثیراتی که تغییرات حرارت در ساختمان می‌گذارد، استفاده از آرماتورهای حرارتی و یا جایگزین‌های آن اهمیت دارد. از این رو بهتر است که سازندگان نسبت به نیاز ساختمان به این موارد توجه کنند.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *