کاربرد نبشی

با توجه به تکنولوژی‌های روز در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران، روش‌های متفاوتی برای ساخت و تولید این محصولات وجود دارد. به عنوان مثال ممکن است این مصالح تحت نورد سرد و یا نورد گرم تولید شوند و یا اینکه از تجهیزات و ماشین آلات مختلف برای ساخت آن‌ها استفاده شود. این تفاوت در روش تولید باعث می‌شود که هر یک از انواع نبشی‌ها ویژگی‌های متفاوتی داشته باشند، این تفاوت در ویژگی‌ها بر روی تصمیم مصرف کننده برای خرید نبشی تاثیر می‌گذارد.

نبشی چیست؟

از مهم‌ترین کاربرد نبشی علاوه بر تقویت اتصالات در ساختمان این است که موجب تقویت بادبند و خرپا شود و یا در صنعت خودروسازی به عنوان قاب ماشین آلات صنعتی به کار گرفته شود.

نبشی

انواع نبشی‌ها کدام است؟

همانطور که در ابتدا نیز به آن اشاره کردیم، نبشی‌ها از نظر ابعاد و شیوه تولید، متفاوت هستند. از این رو انواع مختلفی از آن‌ها در بازار عرضه می‌شود.

پروفیل نبشی بال مساوی

منظور از بال مساوی، یکسان بودن ابعاد ضلع‌های نبشی در زمان ساخت است و اتصال آن‌ها به یکدیگر است. از این رو یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های میان پروفیل نبشی، تفاوتی است که در اندازه بال‌ها وجود دارد.

اگر اندازه ضلع‌های عمود بر هم یکسان باشند، به شکلی که سطح مقطع به صورت V دیده شود، به آن نبشی بال مساوی گفته خواهد شد.

به عنوان مثال نبشی 50 به این معنی است که اندازه هر دو طول اضلاع 50 است و ضخامت آن 5 می‌باشد.

نبشی بال نامساوی

همانطور که از نام آن بر می‌آید، بال‌ها و یا ضلع‌های این پروفیل با یکدیگر برابر نیست. به همین دلیل است که سطح مقطع آن به شکل L دیده می‌شود. به عنوان مثال ممکن است در نبشی‌های بال نامساوی اندازه یکی از ضلع‌ها 120 و ضلع دیگر 80 باشد.

نبشی پرسی

یکی دیگر از تفاوت‌هایی که در تولید پروفیل‌های نبشی وجود دارد این است که روش تولید به صورت پرسی باشد و یا فابریک.

در نبشی پرسی ابتدا ورق‌های فولادی که برش خورده‌اند، به بخش پرس فرستاده می‌شوند تا به کمک دستگاه رول فرمینگ، به ضخامت مورد نظر برسند. سرعت دستگاه‌های پرس بسیار زیاد است، به همین دلیل فرایند تولید به آسانی انجام می‌شود و در مدت زمان کوتاه مقدار قابل توجهی از نبشی‌های پرسی تولید می‌گردند.

نبشی‌های فابریک

شمش‌ها به جای ورق در تولید نبشی فابریک به کار گرفته می‌شوند. ابتدا این شمش‌ها تحت درجه حرارت تعیین شده و در کوره‌های حرارتی قرار می‌گیرند تا با کاهش سطح مقطع آن‌ها، به نبشی تبدیل شوند.

مهم‌ترین نبشی‌های بازار

علاوه بر مواردی که به آن اشاره کردیم، انواع دیگری نیز از انواع پروفیل نبشی وجود دارند که با توجه به ویژگی‌های خاصی که ارائه می‌دهند، کاربرد مختلفی داشته و در بسیاری از صنایع از آن‌ها استفاده می‌شود.

نبشی اسپیرال

به کمک نورد گرم، نبشی اسپیرال بال مساوی تولید می‌شوند. مهم‌ترین ویژگی آن‌ها این است که بسیار منعطف هستند و در نتیجه اجرای فرایند سوراخ کاری و جوشکاری در آن‌ها به سادگی انجام می‌شود.

نبشی

نبشی فولادی

یکی دیگر از انواع نبشی، پروفیل‌های فولادی هستند که به دو صورت پرسی و فابریک تولید می‌گردند. دلیل استفاده از فولاد ضد زنگ در ساخت پروفیل نبشی این است که اگر محیط‌هایی با رطوبت زیاد و شرایط آب و هوایی خاصی وجود دارد، این مصالح دچار زنگ زدگی و خوردگی نشوند. کاربرد پروفیل در ساختمان سازی گسترده و وسیع است.

از فولاد 304 برای ساخت پروفیل‌های نبشی استفاده می‌شود. از مهم‌ترین خواص آن‌ها این است که کربن کمی دارند و با توجه به یکنواختی سطح در آن‌ها، برای ساخت کابینت آشپزخانه، چارچوب درب و پنجره از آن‌ها استفاده می‌شود. علاوه بر آن، در صنایع دریایی، شیمیایی و پتروشیمی این نبشی‌ها کاربرد دارند و مهم‌ترین دلیل آن مقاومت بالایی است که در برابر خوردگی و اکسیداسیون از خود نشان می‌دهند.

یکی دیگر از آلیاژهای مورد استفاده در ساخت نبشی‌ها، فولاد 316 است و تفاوتی که با نوع 304 دارد در میزان کربن آن است. پروفیل‌هایی که از این آلیاژ ساخته شده‌اند، برای قفسه‌ها و سازه‌های ساختمانی و یا در محیط‌هایی که مواد شیمیایی خورنده وجود دارد، به کار گرفته می‌شوند. از این رو برای صنایع دریایی و زیردریایی نیز از آن‌ها استفاده می‌گردد.

ممکن است نیاز باشد که ستون‌های ساختمان، به کمک نبشی‌های فولادی کاشی کاری شود. این باعث جلوگیری از لب پر شدن و آسیب دیدن کاشی‌ها در نمای ساختمان خواهد شد و در عین حال به جذابیت‌های بصری آن می‌افزاید. به همین دلیل است که به آن نبشی فولادی کاشی گفته می‌شود.

در مدل پروفیل‌های سوراخ دار، آن‌ها دارای سوراخ‌های بیضی و یا دایره‌ای شکل هستند. مهم‌ترین کاربرد پروفیل‌های زنبوری در ساخت قفسه‌ها، پایه‌های تجهیزات خاص و یا درب‌های اتوماتیک گاراژ می‌باشد.

نبشی از جنس آلومینیوم

همانطور که از نام آن‌ها مشخص است، مواد اولیه این نبشی آلومینیوم است و ابعاد آن از 50 تا 150 میلی متر متغیر می‌باشد. مهم‌ترین کاربرد نبشی آلومینیومی تقویت اتصالات است. به معنی بهتر برای اتصال پل‌ها، ستون‌ها، باربرها و تیرآهن‌ها این مورد گزینه خوبی به شمار می‌آید.

دلیل محبوبیت نبشی آلومینیومی وزن سبک، مقاومت قابل توجه در محیط‌های خورنده و شرایط آب و هوایی خاص، جذابیت‌های بصری و عوامل زیبایی شناسی، قابلیت بالا در جوشکاری، برشکاری و سوراخکاری است. علاوه بر اینکه آلومینیوم خاصیت رسانایی ندارد و می‌توان از آن‌ها در ساخت دکل برق نیز استفاده کرد.

پروفیل گالوانیزه

منظور از پروفیل گالوانیزه، اجرای فرایند گالوانیزاسیون بر روی پروفیل‌های فولادی است تا مقاومت بیشتری به دست آورند. در نهایت می‌توانید با توجه به نوع پروژه و هدف ساخت هر یک از این پروفیل‌ها را در فرایند ساختمان سازی خود به کار بگیرید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *