با توجه به افزایش تقاضا و نیاز انسان به مواد و مصالح در حوزه ساختمان سازی، انواع مختلفی از آن وجود دارد که امروزه در انواع گسترده تولید و مصرف میشود. هر کدام از این محصولات فولادی و فلزی مدلهای مخصوص به خود را دارا هستند که با توجه به این خصوصیات به کار گرفته میشوند. پروفیل نیز یکی از این مصالح است که در بحث ساخت و ساز بیش از مواد دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی میتوان گفت که انواع صنعتی و ساختمانی دو دسته اصلی پروفیلها هستند.
انواع پروفیل ساختمانی و مصالحی که به منظور ساخت در و پنجرههای آلومینیومی از آن استفاده میشود، در دسته پروفیل ساختمانی قرار میگیرد.
پروفیل صنعتی آن دسته از موادی که در صنایع خودروسازی و نظامی به کار گرفته میشوند در گروه صنعتی قرار میگیرند. دقت و ظرافت به کار رفته در گروه صنعتی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، به همین دلیل لازم است که دانش و تجربه متخصصان در این زمینه بیش از دیگر حوزهها مورد توجه قرار گیرد.
استفاده از کامپوزیت در تولید پروفیل
کامپوزیتها امروزه سهم عمدهای از بازار تولید را به خود اختصاص داده است. از این محصولات در ساختمان سازی و شرایطی که منطقه آب و هوایی در معرض عوامل خوردگی متعددی قرار دارد، به صورت متداول مورد استفاده قرار میگیرد.
مهمترین دلیل کاربرد پروفیل کامپوزیتی این است که از ایجاد پدیده خوردگی در آن ممانعت به عمل آید، در نتیجه این مسئله عمر ساختمانها در برابر مسائلی همچون ارتعاشات ناشی از عوامل مختلف افزایش خواهد یافت. ویژگیهای ذاتی با توجه به ماهیت پروفیلهای کامپوزیتی موجب میشود که آنها مقاومت و عمر بالایی داشته باشند، در نتیجه عملکرد بهتری در برابر مسائل طبیعی مانند زلزله خواهند داشت.
مشکلات ناشی از خوردگی پروفیلهای کامپوزیتی به این صورت خواهد بود که میلههای فلزی موجود در بتن دچار زنگ زدگی میشود و در نتیجه اکسیداسیون در آن صورت میگیرد، به مرور زمان اکسید به وجود آمده به سطح خارجی منتقل شده و در حین بازگشت به بتن موجب تخریب سازههای بتنی میشوند. نحوه جلوگیری از زنگ زدگی پروفیلهای فولادی و کامپوزیتی دوام این محصولات را افزایش میدهد.
شرایط اقلیمی و آب و هوایی در منطقهای مانند جنوب کشور، موجب میشود که استفاده از پروفیلهای کامپوزیتی بیش از پیش رواج یابد. امروزه تعداد بیشماری از سازههای فلزی در محیطهای خورنده وجود دارند که با مشکل خوردگی مواجه هستند، پل احداث شده در دریاچه ارومیه یکی از این نمونهها به شمار میآید.
هر چند پروفیلهای آلومینیومی پا به پای پروفیلهای کامپوزیتی، ویژگیها و مزایای موثر خود را نشان دادهاند و در نتیجه در مسائل صنعتی مانند ساختمان سازی و یا تولید در و پنجره و یا گروه ساختمانی نیز به کار گرفته شدهاند. از این رو شاهد افزایش کاربرد پروفیل در ساختمان سازی هستیم.
مهمترین تفاوت میان پروفیلهای آلومینیومی و آهنی در تولید محصولاتی همچون در و پنجره این است که انواع آهنی بیشتر از سایر مواد موجب هدر رفتن انرژی میشود، این در حالی است که این موضوع در انواع آلومینیومی کمتر دیده میشود. همچنین رنگهای سفید و روشن در تولید پروفیلهای آلومینیومی باعث میشود که احساس زیبایی بیشتری از سمت آن به ساکنان منتقل شود.
استفاده از گالوانیزه در تولید پروفیل
در حال حاضر روش گالوانیزاسیون عملکرد خوبی را در تولید محصولات یو پی وی سی ارائه میدهد. پروفیلهای گالوانیزه موجب میشود تا مسائلی همچون هرز شدن پیچهای به کار رفته در پنجره و درها کاهش یابد، هر چند ممکن است به چشم نیاید، اما یک مسئله بسیار مهم محسوب میشود.
مزیت دیگر توسط پروفیلهای گالوانیزه این است که در ارتفاعات بالا و تحت فشارهای جوی میتواند استحکام و مقاومت بالایی از خود ارائه دهد. به همین دلیل ساخت انواع آسمان خراشها با بهره گیری از ویژگیهای این محصولات امکان پذیر شده است. مسئله مهم این است که هر چه میزان نیرو و فشار اعمال شده به پنجرههای بالایی ساختمان افزایش یابد، نیاز به استفاده از پروفیلهای گالوانیزه با ضخامت بیشتر خواهد بود.
موارد کاربردی پروفیل در مناطق مرطوب
از آنجایی که آب و هوای مرطوب به سهولت میتواند در واکنش زنگ زدگی و خوردگی محصولات فلزی تاثیر بگذارد، لازم است تا به مواد به کار رفته در آن توجه شود، به همین دلیل است که پروفیلهای کامپوزیتی کاربرد عمدهای در این بخش دارند و بیش از سایر مواد مورد استفاده قرار میگیرند. ازدیاد رطوبت در مناطق جنوبی و شمالی کشور باعث میشود تا صنعت ساختمان سازی در این نواحی به موادی مانند ورق گالوانیزه و پروفیلهای کامپوزیتی بیش از سایر مصالح نیاز داشته باشد. توسعه پروفیلهای نما در سالهای اخیر به دلیل ویژگیهای عالی است که این محصولات ارائه میدهند.
مقاومت ارائه شده در محصولاتی همچون در و پنجرههای ساخته شده از پروفیل بسیار قابل توجه است، از طرفی میتوانند در فشارهای جوی که فاصله آنها از سطح زمین بسیار زیاد است و نیرویی همچون وزش باد میتواند تاثیر بگذارد، پروفیل به خوبی عمل خواهد کرد. از منظر بسیاری از مهندسان لازم است تا ضخامت 2.5 تا 8 میلی متر در تولید پروفیلها به کار گرفته شود.
کاربردهای پروفیل در ساختمان
از کاربرد پروفیل در ساختمان سازی میتوان به تولید انواع لوله اشاره کرد. مهمترین مزیت آنها این است که نه تنها به رنگ آمیزی نیاز ندارند، بلکه میتوانند در نمای خارجی نیز مورد استفاده قرار گیرند، به این دلیل که از ظاهر مطلوبی برخوردار هستند. پروفیلها در ساخت نرده و راه پله نیز کاربرد دارند. ساخت انواع نردهها در پیاده رو و خیابان و یا سقف کارخانهها، از جمله موارد کاربرد این پروفیلها میباشد، به همین دلیل میتوانند بنا بر کاربرد مورد نظر در صنایع مختلفی به کار گرفته شوند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.