آبکاری سرد و گرم گالوانیزه

ورق‌های گالوانیزه به ورق‌های آهنی گفته می‌شود که با پوشش روی هستند. به کلیه فرایند که فلز روی با پوشش برای محافظت بیشتر بر روی فلز زیرین که معمولا بر روی آهن و فولاد است آبکاری سرد و گرم گالوانیزه یا گالوانیزاسیون نامیده می‌شود. قیمت ورق گالوانیزه در بازار از قیمت ورق بیشتر است.

دو عنصر آهن و فولاد هر دو از مواد جدایی ناپذیر از تکنولوژی هستند که امروزه در صنایع مدرن مورد استفاده قرار می‌گیرد و خطری سایرین را مورد حمله قرار نمی‌دهد از خطرات و آسیب‌هایی که وجود دارد می‌توان به زنگ زدگی، خوردگی و اکسید شدن نام برد. برای روبه رو شدن با این مسئله و خطرات آن فلزات را گالوانیزه می‌کنند. 

روش‌های گالوانیزه کردن به دو صورت انجام می‌شود گالوانیزه سرد یا الکترولیز و روش دوم گالوانیزه سرد می‌باشد. لایه گالوانیزه از فلز است که در مقابل خوردگی و زنگ زدگی مقاومت می‌کند.

آبکاری گالوانیزه گرم چیست؟

روش‌های گالوانیزه کردن فلزات که تقریبا به 150 سال پیش برمی گردد. در این شیوه قطعه فلز که در داخل محیطی که آغشته به مواد مذاب است با دمای نیزدکی 460 درجه سانتی گراد می‌کنند تا قطعه کاملا روی مواد مذاب شناور شود بعد از آن قطعه از وان روی بیرون بیاورید، آنگاه روی لایه روی را با اکسیژن و کربن واکنشی انجام می‌دهد و تبدیل به لایه‌ای مقاوم در معرض خوردگی و زنگ زدگی می‌شود.

همچنین بعد از انجام گالوانیزه گرم بین فولاد و روی مذاب نیز واکنش شیمیایی صورت می‌گیرد و چندین لایه که از آهن و روی ترکیب شده است از فلز پایه در برابر خوردگی و سایش و زنگ زدگی محافظت می‌کند. ضخامت لایه گالوانیزه گرم مات، کدر و به رنگ طوسی است و سطحی یکنواخت و ناصافی است.

آبکاری گالوانیزه گرم چیست؟

آبکاری گالوانیزه سرد 

روش‌های گالوانیزه سرد به این صورت است که مقداری نمک را روی محلول آبی یا اسیدی می‌ریزد و با قطعه مورد نظر آن را اسپری کنید سپس ضخامت لایه گالوانیزه در این شیوه باید بین 25 میکرون باشد. در واقع لایه روی یا زینک در روش گالوانیزه سرد براق و یکدست است.

مقایسه گالوانیزه سرد و گرم 

بخش‌های و قطعاتی که به شیوه گالوانیزه گرم است. اما در گالوانیزه سرد ضخامت لایه روی بسیار کمتر است. از تفاوت آبکاری سرد و گرم گالوانیزه برای محافظت از فلز در برابر خوردگی و زنگ زدگی است که مورد استفاده قرار می‌گیرد و میزان مقاومت آن بسیار زیاد است لذا گالوانیزه سرد با توجه به کم بودن ضخامت لایه روی فقط برای محافظت از فلز در برابر زنگ زدگی استفاده می‌شود. 

لایه گالوانیزه گرم به شکل مات و کدر است و در فلزات که دارای پوشش گالوانیزه سرد است به شکل براق و درخشان است. پوشش گالوانیزه سرد از فلزی است که در صورت بروز خراش عمیق بر روی سطح آن‌ها، باعث زنگ زدگی در لایه‌های زیرین شده و بعد از مدتی اکسید می‌شوند.

مصارف گالوانیزه سرد

مصارف ورق‌های گالوانیزه برای صنایع مختلف بسیار زیاد است، شیوه گالوانیزه سرد برای سطوح فلزاتی که برای محصولات بهداشتی یا لوله‌هایی که با ضخامت کمی دارند استفاده می‌شوند. گالوانیزه سرد در صنایع خودروسازی و ساخت پیچ و مهره و قطعه سازی کاربرد دارد.

تفاوت آبکاری سرد و گرم گالوانیزه چیست؟

کاربرد گالوانیزه گرم

گالوانیزه گرم برای پوشش‌دهی قطعاتی که در مکان‌های باز به کار می‌رود. مانند دکل‌های مخابراتی، گاردریل جاده‌ها، دکل‌های فشار قوی برق، لوله‌های آب با ضخامت زیاد و تیرهای برق با استفاده از گالوانیزه گرم پوشش‌دهی می‌شوند تا در برابر خوردگی و زنگ زدگی از مقاومت بالایی برخورددار باشند.

آماده کردن فلزات برای گالوانیزاسیون 

برای این که روی بر روی سطح فلز بچسبد و به صورت لایه‌ای محافظ شونده عمل کند باید حتما سطح فلز کاملا تمیز و بدون هیچ گونه آلودگی و ناخالصی و زنگ زدگی باشد. پیش از عملیات گالوانیزاسیون، فلزات را در محلولی اسیدی مانند اسید سولفوریک یا اسید کلریدریک و با شناور می‌کنند تا هر گونه اضافات و آلودگی‌ها از سطح آن‌ها پاک شود. 

بعد از پایان این مرحله فرایند گالوانیزه گرم یا سرد را شروع می‌کنند البته باید به این نکته توجه نمود که ورق‌هایی که در بازار به نام ورق‌های گالوانیزه موجود است توسط روش آبکاری گرم تولید و ساخته شده است.

روش‌های تشخیص لوله گالوانیزه آبکاری سرد و آبکاری گرم

نحوه تشخیص لوله‌های گالوانیزه سرد و گرم به دلیل حرکات شیمیایی است و که در زمان آبکاری دمای افزایش می‌یابد و باعث براق تر شدن لوله گالوانیزه سرد می‌شود. در لوله‌های گالوانیزه سرد مقدار براقیت لوله به لوله و ورق لوله بستگی دارد.  سایز‌های مختلف در لوله‌های گالوانیزه سرد و گرم و کاربردهای هر کدام از آن‌ها برای این که بخواهید هر کدام از لوله گالوانیزم گرم و سرد را آبکاری کنید فرقی  نمی‌کند که چه سایزی داشته باشد می‌توان آن را آبکاری کنید.

لوله‌های گالوانیزه کاربردهای مختلفی دارند از جمله

لوله‌های گالوانیزه کاربردهای مختلفی دارند از جمله:

  • لوله گالوانیزه برق
  • لوله گالوانیزه ساوه انتقال آب لوله کشی ساختمان 
  • لوله گالوانیزه سرد
  • لوله گالوانیزه برای اتصالات لوله کشی ساختمان 
  • لوله گالوانیزه گلخانه‌ای 

لوله گالوانیزه برق در سایزهای مختلف نظیر 13، 16 و 21 سانتی متری پر مصرف است و هم آبکاری گرم و آبکاری سرد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

لوله گالوانیزه گلخانه‌ای نیز را می‌توان هم برای آبکاری سرد و هم برای آبکاری گرم بکار برد اما اغلب از آبکاری گرم به علت رطوبت بیش از اندازه برای تولید لوله گلخانه‌ای استفاده می‌کنند. لوله گالوانیزه سرد برای بسیاری از کارها مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

از پرمصرف‌ترین آن‌ها می‌توان به لوله‌هایی که در سایز 3/4، و 1 و 1/21 اینچ هستند که معمولا برای لوله گالوانیزه فنس کشی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

لوله گالوانیزه ساوه و سپنتا یکی از بهترین نمونه‌های لوله‌های گالوانیزه گرم محسوب می‌شود. این دست از لوله‌ها که بیشتر در اندازه‌های ½ تا 6 اینچ ساخته می‌شوند و در دو نوع سنگین و سبک هستند. لوله ساوه و لوله سپنتا هر دو در کارخانه‌های تولید لوله گالوانیزه گرم ساخته می‌شوند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *