عمر ساختمان‌

احتمالا درباره ساختمان‌های نوساز و چند سال ساخت مواردی به گوشتان خورده است. دلایل مختلفی وجود دارد که طول عمر ساختمان‌ برای خریداران و همچنین فروشندگان اهمیت دارد. حتی گاهی بر اساس همین سال ساخت می‌توان قیمت یک ملک را تعیین کرد. به عنوان مثال ساختمان‌های نوساز و جدیدتر، متقاضیان بیشتری را به خود اختصاص داده و بدون شک قیمت بالاتری دارند. به همین دلیل است که اگر برای خرید خانه اقدام کرده و یا حتی از اطرافیان شنیده باشید، عمر ساختمان‌ اهمیت زیادی در معاملات مسکن دارد.
یکی از مهم‌ترین عواملی که می‌تواند استحکام و طول عمر ساختمان‌ را تحت تاثیر قرار دهد، میلگرد است که یکی از رایج‌ترین و پرکاربردترین مصالح ساختمانی به شمار می‌آید. با توجه به اهمیت این مصالح ساختمانی لازم است با راهنمای کامل و جامع خرید میلگرد آشنایی داشته باشید.

معمولا مشتریان نمی‌پرسند که از چه نوع میلگردی و یا تا چه میزان در یک ساختمان استفاده شده است، با این حال از آنجایی که این مواد و مصالح می‌تواند در استحکام و مقاومت یک ساختمان تاثیر داشته باشد، وجود آن برای بسیاری از سازندگان و کسانی که در زمینه ساخت و ساز مشغول هستند، اهمیت دارد.

تاثیر میلگرد در مقاومت ساختمان چیست؟

مواد و مصالح ساختمانی مختلفی مانند ورق گالوانیزه و یا ورق کرکره وجود دارد که به منظور ساخت بنا از آن استفاده می‌شود. علاوه بر آن، مواد فولادی و هر آنچه که در دسته آهن آلات قرار می‌گیرند، کاربرد بیشتری در پروژه‌های ساختمانی دارند، به این دلیل که به خوبی مقاومت کرده و شکل پذیری در آن‌ها برای سازندگان مطلوب است. انواع میلگرد، تیرآهن و ورق به منظور طراحی و ایجاد یک بنای مستحکم به کار می‌رود. علاوه بر این قیمت ورق گالوانیزه و سایر مصالح ساختمان با توجه به کاربری که دارند، مناسب است.

یکی از مهم‌ترین کاربردهای میلگرد استفاده از آن در بتن مسلح، به منظور مقاوم سازی آن است. به این دلیل که بتن می‌تواند در برابر فشار بالا مقاومت کرده و از طرفی با توجه به مقاومت کششی آن ناچیز است، از میلگردها با اندازه‌های تعیین شده در آن استفاده می‌شود تا به افزایش استحکام آن کمک کند.

از این رو مقاومت کششی بالا و شکل پذیری مطلوب، در دوام یک ساختمان بسیار موثر است و این موارد از ویژگی‌های میلگرد به شمار می‌آید.

میلگرد ساختمانی

از چه میزان میلگرد در ساختمان استفاده می‌شود؟

نوع اسکلت فلزی یا بتنی یک ساختمان می‌تواند میزان مصرف میلگرد و سایر مواد و مصالح مورد نیاز را برای آن مشخص کند. با این حال تصور اینکه افزایش مصرف میلگرد در ساختمان با توجه به ویژگی‌های مقاومت آن می‌تواند به دوام یک ساختمان کمک کند، اشتباه است و لزوما این کار پاسخ نمی‌دهد.

بسیاری از سازندگان و متخصصان حوزه ساخت و ساز بر این باورند که اگر اسکلت ساختمان بتنی باشد، بدون توجه به وزنی که آرماتور سقف ایجاد می‌کند، مصرف 35 تا 70 کیلوگرم میلگرد برای هر متر مربع استفاده می‌شود و گاهی ممکن است این عدد نیز متغیر باشد.

این در حالی است که میزان مصرف آهن آلات در ساختمان‌هایی با اسکلت فلزی و فولادی متفاوت از این است. به عنوان مثال در اسکلت فلزی بین 40 تا 105 کیلوگرم استفاده می‌شود، در حالی که برای ساختار فولادی این عدد از 70 تا 115 کیلوگرم متغیر است.

از این رو محاسبه دقیق و یا بدون خطای میزان مصرف میلگرد به استحکام سازه‌های فولادی و بتنی کمک خواهد کرد و باعث می‌شود که طول عمر یک ساختمان افزایش یابد.

فرایند تولید میلگرد ساده چگونه است؟

نه تنها نوع و کیفیت آهن آلات در ساختمان سازی اهمیت دارد، بلکه سایر مصالح مثل رابیتس، توری و انواع سیم یا دیگر مواردی که در ارتقا طول عمر و دوام ساختمان نقش دارند نیز مهم هستند.

از این رو برای اینکه با میلگردهای با کیفیت آشنا شوید، ابتدا لازم است که فرایند تولید آن را بدانید.

برای این کار ابتدا سنگ آهن از معادن استخراج شده و سپس در کارخانه‌های فولاد، ترکیبات شیمیایی با فولادی که ذوب شده است، با یکدیگر ترکیب می‌شوند.

مرحله بعد نوبت ریخته گری فولاد است که در قالب شمش و به شکل مداوم و پیوسته انجام می‌گیرد. پس از آن شمش فولادی را به صورت نیمه جامد در می‌آورند و در این مرحله آن‌ها در قالب‌هایی که سختی بالاتری دارند، نگهداری می‌شوند. با استفاده از غلتک‌های سنگین و نورد، فرایند تولید میلگرد آغاز می‌شود.

نکته‌ای که در فرایند تولید وجود دارد این است که ترکیباتی که در ساخت شمش‌های فولادی به کار می‌رود، کیفیت، مقاومت میلگرد در برابر خوردگی و مقاومت کششی آن را تعیین می‌کند. به عنوان مثال از مواد ST37 برای ساخت میلگردهای ساختمانی استفاده می‌کنند.

میلگرد ساختمانی

شیوه‌های تولید میلگرد چیست؟

روش‌های مختلفی وجود دارد که تولیدکنندگان از آن‌ها برای تولید میلگرد استفاده می‌کنند. به عنوان مثال از متداول‌ترین شیوه‌های تولید میکروآلیاژ، سردکاری، ترمکس و مواردی از این دست می‌باشد که هر کدام از آن‌ها می‌تواند در تعیین کیفیت نهایی میلگرد موثر باشد.

یکی از بهترین روش‌های تولید را میکروآلیاژی می‌دانند، به این دلیل که می‌تواند محصولات با کیفیت بالایی ارائه دهد. از طرفی تیتانیوم و نیوبیوم از ترکیبات میلگرد هستند، هر چند که از کاربید نیز برای آن استفاده می‌شود. دلیل افزایش کیفیت میلگرد در این روش، این است که مقاومت ذرات را در حد میکرو افزایش می‌دهند.

دلیل کاهش عمر ساختمان‌ در ایران

با توجه به اینکه در بسیاری از کشورهای جهان، به طور میانگین طول عمر ساختمان‌ها 90 سال است، این سوال به وجود می‌آید که چرا در ایران این عدد به 30 و یا نهایتا 40 سال کاهش می‌یابد؟

مهم‌ترین دلیل آن این است که عدم توجه به اصول و دستورالعمل‌های ساخت، استفاده از مصالح بی کیفیت، اجرای نامناسب، به کار گیری افراد غیر متخصص و بی توجهی به مواردی مانند مقاومت زمین، اصول فونداسیون و نکاتی از این قبیل، می‌باشد. گاهی نیز ممکن است که بسیاری از سازندگان و مجریان طرح پروانه سازمان نظام مهندسی در اختیار نداشته باشند و اقدام به ساخت و ساز کنند، این خود یکی دیگر از دلایلی است که امروز می‌بینیم با کوچک‌ترین زلزله و یا حوادث طبیعی، بسیاری از ساختمان‌ها فرو می‌ریزند، نشست می‌کنند و یا دچار مشکلات دیگری می‌شوند.

از طرفی با افزایش قیمت ورق سیاه و قیمت آهن آلات بسیاری از تولیدکنندگان برای سود بیشتر، محصولات بی کیفیت را با قیمت پایین‌تر وارد بازار می‌کنند که این خود می‌تواند تاثیر قابل توجهی در عمر یک ساختمان داشته باشد.
به همین دلیل بسیار مهم است که هنگام ساخت و ساز، مصالح را از تولیدکنندگانی تهیه کنید که به آن‌ها اعتماد دارید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *