میلگرد ترمکس

ترمکس به فرایند ترمومکانیکی معروف است. در این نوع فرایند که به دلیل تولید میلگرد فولادی از مقاومت و استحکام بسیار بالایی نیز برخوردار است به ‌عنوان میلگرد ترمکس مطرح است. از این میلگرد فولادی تولید شده در عملکرد نورد گرم را از آب عبور می‌دهد. برای تولید و ساخت میلگرد ترمکس از فناوری QST استفاده می‌شود که قصد داریم در این گفتار در مورد این نوع میلگرد و ویژگی‌های آن و همچنین تفاوت‌های آن میلگرد TMT بپردازیم.

معرفی فناوری QST

در فناوری QST که به معنای کوئینچ و خود تمبری شده است یکی از فناوری‌های است که در سال‌های بین 1970 تا 1990 میلادی توسط مهندسان ساختمان‌سازی برای بالا رفتن میزان مقاومت میلگرد آجدار برای راحتی و آسان‌تر ساخته‌شدن برج‌های مسکونی اختراع‌شده است. از این نوع فناوری که برای یک عملکرد درون‌خطی در واحدهای نورد گرم میلگرد است و هدف اصلی آن رساندن مقاومت تسلیم هست که به 500 نیوتن به مترمربع است. در فناوری QST که موجب شد تا برای تولید میلگردهایی که از میزان مقاومت تسلیم بالا نیاز به تغییر در ترکیب شیمیایی فولاد تولیدشده نباشد.

چرا که در این صورت تغییر در ترکیب شیمیایی فولاد و بالا رفتن درصد کربن و منگنز، میزان مقاومت تسلیم میلگرد تولیدی نیز افزایش خواهد یافت در غیر این صورت با تغییر ترکیب و بالا رفتن درصد کربن، باعث کاهش امکان میلگرد می‌شود و در نهایت استفاده از آن به ‌عنوان آرماتور دیگر مطلوب نخواهد بود.

با توجه به فناوری QST که در ساخت میلگردها و عدم مورد استفاده قرار دادن میلگردها از آلیاژسازی برای تولید میلگردهای مورد استفاده قرار می‌گیرد که به ‌منظور آرماتور هست تا هزینه‌های آلیاژسازی، نیروی انسانی و همچنین کلیه هزینه‌های تولید فولاد مصرفی در تولید میلگرد را بکاهد.تولید میلگرد ترمکس

ترمکس چیست؟

بعد از اینکه فناوری QST در تولید میلگرد از این روش در کارخانه‌ای در هندوستان بهینه و استانداردسازی شد که بانام تجاری  THERMEX به‌ طور گسترده‌ای به کارخانه‌های فولادسازی در دنیا ارائه شد.

کارخانه‌هایی که میلگرد تولید می‌کنند تمایل دارند که از میلگردهای ترمیکس تولید کنند بعد از پایان کار خط‌نورد گرم، لایسنس ترمکس تولید می‌کنند و بعد از قرار گرفتن تجهیزات و لوازم مورد نیاز مرتبط با فرایند تولید، اقدامات مربوط به تولید میلگرد ترمکس مورد بررسی قرار می‌گیرد و بعد از تولید آزمودن‌هایی بر روی آن انجام می‌شود.
چنانچه که مشخص شود که میلگردی که ساخته‌شده است فاقد مشکل و ایرادی است و به میزان مقاومت تسلیم 500 نیوتون بر متر مربع رسیده است مجوزهای آن صادر خواهد شد و مورد تأییدیه کارخانه نیز قرار می‌گیرد می‌تواند کار خود را به‌ صورت رسمی شروع کند. کارخانه‌ها در تمامی مناطق جهان میلگرد تولیدی خود را به شیوه‌ی تر مکس که از حرف T انگلیسی بر روی میلگرد حک‌شده است تا مشتریان بتوانند در زمان خرید از این مسئله مطلع شوند.

چگونگی تولید میلگرد ترمکس

نقش میلگرد در طول عمر ساختمان‌ بسیار زیاد است، در این نوع شیوه میلگرد ترمکس که از مقاومت و توانایی بالا در برابر فشار زیاد تولید می‌شود که در طی فرایند تولید سرد کردن ناگهانی پیگردهایی که در درجه دمای بسیار بالا هستند توسط آب یک اقدام مهم است امکان پرداخت ترم و مکانیکی میلگردها فراهم می‌کند و کیفیت آن را تا حدود بسیار زیادی بهبود می‌بخشد.

گام اول

نخستین فرایند کار میلگرد ترمکس به این نحو است که در ابتدا میلگرد خروجی فرایند نورد گرم که تقریباً در دمای 950 تا 1050 سانتی پایه دارد در محفظه سردسازی و در یک شرایط کنترل‌شده که با استفاده از جریان آب به ‌سرعت سرد می‌شود.
در این نوع عملکرد به دلیل وجود دستگاه‌های آبی خاص و ویژه استفاده‌شده است که تنها سطح میلگرد را سرد سازد و داخل آن گرم باقی می‌ماند. در این شرایط به علت سرعت بالایی که در سرد سازی، ساختار بلوره‌ای سطح میلگرد تغییر پیدا کرده است و بسیار سخت و شکننده شده است، اما محور میلگرد همچنان نرم و از انعطاف بهتری نیز برخوردار است.

مقایسه میلگرد ترمکس با میلگرد TMT

گام دوم

بعد از خارج شدن میلگرد از قسمت سردکننده، میلگردها بر روی صفحه‌ای بزرگ که در برابر هوا قرار می‌گیرند که به آن صفحه خنک‌کننده نامیده می‌شود. در این شرایط به علت گرم بودن مرکز میلگرد و سردی سطح، سطوح بیرونی میلگرد به‌صورت خودکار گرم می‌شوند و گرما را از مرکز به سطح انتقال می‌دهند.
در طول این فرایند و انتقال گرما، ساختار بلوره‌ای سطح میلگرد که در گام قبلی نیز به آن پرداخته شد سخت و شکننده شده بود، تغییر کند و شکنندگی موقعیت خود را به چقرمگی بالا بدهد. از ویژگی‌های این محصولات عبارتند از نقطه تسلیم بالا، سختی سطحی بالا، همچنین چقرمگی و چکش‌خواری بالا و جوش‌پذیری مناسب است.

نتیجه‌گیری

میلگرد ترمکس که در ساختار آن‌ها تنوع بسیاری وجود دارد، به ‌صورتی که لایه‌های بیرونی آن سخت و چقرمه است و لایه‌های میانی آن نیز کمی سخت و در مرکز میلگرد نیز یک ساختار نرم‌تر و چکش‌خوار قرارگرفته است. وجود این‌همه تنوع که در زیر ساختار میلگردهای تر مکس وجود دارد آن‌ها را یکی از قطعات بسیار مناسب و باکیفیت برای از پروژه‌های ساختمانی می‌توان برشمرد.

با توجه به اینکه این نوع میلگردها بدون عیب و نقص سطحی هستند در تحمل فشار پیچشی نیز فرایند بهتری در مقایسه با دیگر میلگردهای ساخته‌شده دارند همچنین در برابر میلگردهای ساختمانی نیز مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارند. میلگرد ترمکس نیز از انعطاف بیشتری برخوردار است از لحاظ دوام و استحکام نیز برای مناطق زلزله‌زده مناسب می‌باشند. در ضمن از این میلگردها نیز برای مقاومت بالا در برابر خوردگی و امکان جوش‌پذیری آن‌ها نیز بالا رفته است.

مقایسه میلگرد ترمکس با میلگرد TMT

در واقع تفاوت چندانی بین میلگرد ترمکس و TMT وجود ندارد. در میلگرد TMT که طی فرایند کوئنم QST تولید و ساخته می‌شود. لذا نوع میلگردها در اصل میلگردی است که مورد تائید و استاندارد این برند نیست، لذا در صورت کلی از لحاظ فرایند انجام کار نیز تفاوتی محسوسی بین تولید میلگرد ترمکس و TMT وجود ندارد. البته با توجه به شیوه ترمکس که روش مهندسی و استانداری است احتمالاً میلگردهای TMT که فاقد استاندارد هستند از این نوع برند استفاده می‌کنند از لحاظ کیفیت نهایی و خواص فیزیکی با میلگردهای ترمکس نیز برابری نمی‌کنند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *