مفاهیم و اصطلاحات متعددی وجود دارد که با توجه به کاربردهای آن مورد استفاده قرار میگیرد. میتوان گفت که پروفیلهای تولید شده در دستههای باز و بسته قرار میگیرند. مواد و مصالحی همچون تیرآهن، میلگرد و ناودانی از نوع باز این محصولات و لوله، پروفیل یا قوطی از جمله انواع بسته آن به شمار میآیند. علاوه بر انواع باز و بسته برخی از مصرف کنندگان از آنها تحت عنوان پروفیلهای سبک و سنگین یاد میکنند.
منظور از پروفیل چیست؟
دو دسته بندی مهم در تولید پروفیل به شرح زیر است:
پروفیل سنگین
پروفیلهای سنگین در دستههای صنعتی و ساختمانی وجود دارند و در شکلهای مربعی و یا مستطیلی تولید میشوند. انواع سنگین به شکلهای ورق سیاه با ضخامت 1.5 میلی متر و یا بیشتر از آن ساخته میشوند. مهمترین کاربرد پروفیلهای سنگین در ساختمان سازی به منظور ساخت در و پنجره، شاسی ماشینها و ابزار آلات صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند. میتوان گفت که مهمترین مزیت ارائه شده توسط پروفیل سنگین این است که قادر به تحمل نیرو و فشار اعمال شده زیاد میباشد. تکنولوژی بر روی توسعه پروفیلهای نما در سالهای اخیر تاثیرگذار بوده است.
مهمترین ویژگیهای پروفیل سنگین
درباره مهمترین ویژگیهای ارائه شده در پروژههای سنگین میتوان به آن اشاره کرد که به خوبی قابلیت جوش پذیری داشته و سطح آنها از سختی مناسبی برخوردار است. مقاومت خمشی و پیچشی از جمله ویژگیهای بارز آنها به شمار میآید. از ساخت پروفیلهای فولادی کربن برای کاربردهای معماری استفاده میشود.
منظور از پروفیل سبک چیست؟
پروفیلهای سبک به کمک ورقهای روغنی تحت نورد سرد تولید میشوند. مهمترین دلیل اینکه از نورد سرد در تولید پروفیلهای سبک استفاده میشود این است که این فرایند باعث میشود تا ضخامت محصولات کمتر از ۱.۵ میلیمتر باشد. قیمت پروفیلهای سبک از قیمت ورق روغنی تاثیر میپذیرد.
در اصطلاح به انواع پروفیل سبک پروفیل مبلی نیز میگویند. به این دلیل که مهمترین محصول تولید شده در این فرایند قوطیهای مبلی هستند که برای کاربردهای مختلفی از آن استفاده میشود. صنعت خودروسازی، ساخت اگزوز، پایههای مبلمان و انواع صندلیها، ساخت قطعات دوچرخه و لوازم خانگی از جمله کاربردهای پروفیل سبک به شمار میآیند.
مهمترین ویژگیهای پروفیل مبلی به شرح زیر است:
- آنها از نظر کیفیت، سطح عالی و مناسبی را برای مصرف کنندگان ارائه میدهند.
- قطر و ضخامت ارائه شده توسط پروفیلهای مبلی به صورت بسیار دقیق عرضه میشوند.
- از نظر فرم پذیری نسبت به سایر پروفیلها مناسبتر هستند.
- ظرافت و دقت به کار رفته در این محصولات باعث میشود تا به گزینه مناسبی در صنعت تبدیل شوند.
- تنوع وسیع در پروفیلهای سبک منجر میشود تا برای بسیاری از سرمایهها مفید واقع شوند.
- قابلیت آبکاری به افزایش مقاومت محصولات کمک میکند.
مهمترین تفاوت میان پروفیلهای سبک و سنگین
درباره مهمترین و اصلیترین تفاوت میان پروفیلهای سبک و سنگین باید گفت که پروفیلهای سبک و مبلی به کمک ورق سرد تولید میشوند. این در حالی است که ورقهای سیاه در تولید انواع سنگین به کار گرفته میشوند. قیمت ورق سیاه در هزینههای تولید پروفیلهای سنگین تاثیر میگذارد.
از طرفی مصرف کنندگانی که نیاز به محصولات با ضخامت بالاتر از 1.5 میلی متر دارند، از نوع سنگین و کسانی که هدف آنها استفاده از ورقهای با ضخامت کمتر از 1.5 میلی متر از پروفیلهای سبک استفاده میکنند. با توجه به موارد عنوان شده طبیعی است که از انواع سنگین، در شرایطی که نیاز به تحمل نیرو و فشار زیادی است استفاده میگردد.
انواع پروفیلهای مورد استفاده در صنعت ساختمان سازی
به طور کلی میتوان آنها را به سه دسته تقسیم کرد: دسته اول محصولاتی هستند که به کمک فرایند نورد گرم و از طریق شرکتهای فولادی تولید میشوند و ظاهر آنها شبیه به قوطیهای فولادی است. در نوع دوم پروفیلها به کمک ورقهای فولادی با استفاده از فرایند خمکاری و پرس و با ظاهری شبیه و ناودانی تولید میشوند.
نوع سوم انواع پروفیلهای مرکب هستند که با استفاده از اتصال انواع سرد و گرم به وجود میآیند. نحوه جلوگیری از زنگ زدگی پروفیلهای فولادی برای اجرای پروژههای ساختمانی مساله مهمی است، با کمک روشهای مختلف میتوان جلوی زنگزدگی پروفیلهای فولادی را گرفت.
فرایند تولید
تولید پروفیلهای فولادی در نورد سرد و گرم فرایند مختلفی دارد. در ضمن فرایند تولید قوطی پروفیل، آنها به کمک مواد اولیه تبدیل به شکلهای مورد نظر شده، برش کلاف به شکل نواری و در نهایت تولید لوله پروفیل به شکل نهایی دست پیدا میکنند. کارخانه فولاد مبارکه اصفهان یکی از عمدهترین منابع برای تولید مواد اولیه پروفیل به شمار میآید. هر چند بخشی از این مواد توسط کشورهای برزیل و اروپا وارد ایران میشود.
در مرحلهای که کلافها به نوار تبدیل میشوند، آنها در عرضهای تعیین شده بریده میشوند و در مرحله نهایی با استفاده از ابزار آلات و ماشینهایی از جمله گیوتین، انباره، فرمینگ، براده برداری، سردکن و دستگاههایی از این دست پروفیلها به شکل نهایی درمی آیند.
روش کلی برای تولید پروفیلهای سبک و سنگین به شکل مستقیم و غیر مستقیم وجود دارد.
1. روش مستقیم
نوارهای بریده شده در عرضهای مشخص پس از گذر از بین قالبهایی که در اطراف آن قرار گرفته است به شکل مورد نظر در میآیند و در نهایت با استفاده از دو لبه ورق به کمک عملیات جوشکاری تعیین سایز میشوند.
پس از این مرحله محصولات به دست آمده به کمک ماشین آلات در طولهای معینی برشکاری میشوند و در مرحله بسته بندی قرار میگیرند. از اینجا به بعد واحد کنترل کیفی وارد عمل میشوند. پروفیلهای تولید شده به کمک روش مستقیم کیفیت و دقت بالاتری را به مصرف کنندگان ارائه میدهند.
2. روش غیر مستقیم
محصولات در دستگاه نبرد وارد شده و به لولههایی با اندازه مشخص تبدیل میشوند پس از جوشکاری لبهها محصول در شکل های مورد نظر تولید می شود تفاوت عمده این است که در این فرآیند گوشه های پروفیل ها و دقت پایین تری را برای مصرف کنندگان عرضه می کند.پسها گرد است و از دقت پایینتری برخوردار هستند. نهایتا انتخاب محصولات نهایی با توجه به هدف پروژه انجام خواهد شد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.